PODIZANJE PREMIJA I OTKUPNE CENE MLEKA PROIZVODNJU UČINILO ODRŽIVOM! Udruženje proizvođača mleka Srbije ima važnu poruku!

Članovi UO najvećeg udruženja proizvođača mleka u Srbiji UPMS (Udruženje proizvođača mleka Srbije) oglasili su se saopštejem kako kažu „u svetlu svih izjava, novinskih članaka, objava na društvenim mrežama kao i TV gostovanja koja su se desila u poslednjih nekoliko meseci“.

– Pored rasta gotovo svih troškova koji su značajno poremetili naše poslovanje u poslednjih 10-12 meseci, pa čak u jednom trenutku doveli u pitanje i sam opstanak farmi, sadašnje stanje je neuporedivo bolje od perioda koji je iza nas. Situacija poslednjih 4-5 meseci izgleda bitno drugačije nego što je to bilo u pređašnjem periodu – navode u saopštenju.

Pomak u stabilizaciji se počeo dešavati, ističu, od kraja drugog kvartala i početka trećeg kvartala prošle godine, a od oktobra/novembra prošle godine stanje se ozbiljno poboljšalo, jer se otkupna cena sirovog mleka dramatično uvećala.

Mleko, Jogurt, Tanjug, Aflatoksin

– Paralelno sa uvećanjem otkupne cene sirovog mleka, u čemu prednjači kompanija IMLEK koja je ujedno naš najveći otkupljivač/partner i država je podizala premiju za sirovo mleko i to sa 7, na 10, pa na 15 dinara, što je svakako pomoglo da se danas nalazimo u poziciji koja našu proizvodnju čini održivom.

Istovremeno smo svesni činjenice, podvlače u saopštenju, da se ispred nas nalazi period koji je iznimno važan, a odnosi se na period pripreme za setvu kada naši troškovi ozbiljno rastu:

– Verujemo da će otkupljivači, kao i država zadržati otkupne cene, premije/podsticaje i u narednom periodu, jer bi nas umanjenjem bilo koje od kategorija veoma brzo dovelo do pozicije u kojoj smo nedavno bili i u koju više ne možemo da se vraćamo ukoliko želimo da obezbedimo stabilno snabdevanje sirovim mlekom naših građana i naše zemlje.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare