Oglasili se stručnjaci nakon ZEMLJOTRESA u Hrvatskoj: Otkrili da li Srbiji preti OPASNOST od potresa

Opšta panika nastala je u Srbiji nakon što se u većini gradova naše zemlje osetio potres iz Rumunije u utorak

Zemljotres jačine 5,5 stepeni Rihterove skale pogodio je danas Hrvatsku, nakon što se u utorak potres iz Rumunije osetio i u Srbiji.

Iako je Evropsko mediteranski seizmološki centar prvo izvestio da je zemljotres bio jačine 5,5 stepeni po Rihterovoj skali, kasnije je jačina smanjena na 5,2, dok hrvatski seizmolozi javljaju da je ipak jačina 4,8 stepeni po Rihteru.

Opšta panika nastala je u Srbiji nakon što se u većini gradova naše zemlje osetio potres iz Rumunije u utorak, međutim seizmološkinja Slavica Radovanović kaže za Telegraf.rs da građani Srbije ne treba da brinu, jer ovaj potres iako je u komšiluku veoma je daleko od nas, te nismo mogli ni da ga osetimo.

– Zemljotres je bio na Krku, mi smo od epicentra udaljeni 380 kilometara, po Srbiju nema opasnosti – rekla je ona.

Na pitanje da li postoji šansa da se ponovi scenario iz Petrinje, Slavica navodi da ni u budućnosti ne bi trebalo da bude problema sa ovim žarištem jer je poslednji razoran zemljotres ovo područje pogodio još davne 1323. godine, kada je jačina potresa bila 6,7 stepeni Rihterove skale, dok je intenzitet bio 9, što znači da je većina objekata bila porušena.

– Ovo žarište je prilično mirno dugi niz godina, posle tog istorijskog zemljotresa bio je jedan 1870. takođe slične jačine kao današnji, a u novijoj istoriji imali smo jedan od 5,3 stepeni Rihtera 1925. godine. Tada su i nas pogodili zemljotresi u Lazarevcu – navodi seizmološkinja.

Ipak, zasad ne može sa sigurnošću da se kaže kakav je potres bio u pitanju. Prema njenim rečima, mora da prođe 24 sata da bi seizmolozi imali sliku o prirodi potresa.

– On može biti i naknadni udar nakon drugog zemljotresa, a može biti i glavni. U ovom trenutku, dok ne vidimo kako će se dalje zemljotresi događati, uopšte nije moguće reći šta će se još tu razviti – zaključuje ona.

Podsetimo, potres je registrovan u 10:47 časova, a drhtanje tla osetilo se širom zemlje, pa i u Zagrebu gde su se zgrade zaljuljale.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare