META BIO BRAT IZ GANE, BIO NEURAČUNLJIV U TRENUTKU NAPADA: Suđenje napadaču u prostorijama Prve Hristove crkve, branio se ćutanjem

ILIJA Novaković (39), koji je 4. septembra ušao u prostorije zajednice Prva Hristova crkva u Ulici admirala Geprata u Beogradu i nožem izbo trojicu ljudi, po savetu advokata branio se danas ćutanjem na suđenju u Višem sudu u Beogradu.

Psihijatrijsko veštačenje je utvrdilo da je on tada bio neuračunljiv, zbog pogoršanja psihičke bolesti od koje boluje, pa je tužilaštvo tražilo da mu sud odredi obaveznu meru lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Na suđenju su juče ispitana trojica oštećenih. A. D. (64), koji je davno iz Gvineje došao u Beograd da studira Hemiju, pa se počeo baviti muzikom i ostao ovde da živi, kazao je da je on bio meta Ilijinog napada. NJega je Ilija ubo nožem u stomak i ruku iznad lakta.

Drugi pišu

– Proganjao me je porukama i vređao, a ja na njih nisam odgovarao, što je njega još više iritiralo – kazao je A. D. – Ja sam osam godina satima pričao sa njim o njegovim problemima i tako mi je vratio. Izbegavao sam ga, jer sam video da više nije onakav kakav je bio. NJegovo proganjanje nisam nikome prijavio, jer smo mi zajednica, koja takve probleme rešava među sobom, mi smo braća.

A. D. je ispričao da je bio u sobi kad je čuo galamu i Iliju kako pita gde je on:

– Izašao sam na vrata, a on je ušao u tu sobu i kao da je hteo da me ubode u srce, pa je promašio i rasekao mi levu ruku. Onda me ubo u stomak, pa sam pao na kutije u uglu. Braća su tada uspela da ga savladaju. Posle sam čuo da je rekao da mu je žao što me nije ubio.

Starešina te zajednice G. Z. je kazao u sudnici da ima konfuzije oko redosleda, kad se šta dogodilo i kad je ko povređen:

– Ušao je sa nožem i povredio S. M, a ja sam ga odgurnuo da ga opet ne ubode. Tad je napao mene i u tom rvanju pukla mi je ahilova tetiva. Ne znam da li me je tad ubo u grudi ili posle kad sam skočio na njega, kada je A. D. u drugoj sobi ubo više puta. Tad smo obojica pali. Uhvatio sam ga za ruku u kojoj je držao nož, ali on je izuzetno jak, pa je prebacio nož u drugu ruku i A. D. isekao po prstima. Svi smo ga uhvatili za tu ruku sa nožem i tako savladali.

S. M. (41) je ispričao da je njega okrivljeni hteo da ubode u vrat, ali da je on podigao ruku da se odbrani, pa ga je isekao po podlaktici.

BEZ LEČENJA MOŽE I TEŽE DELO DA POČINI

PSIHIJATRIJSKO veštačenje je predložilo da inicijalno lečenje Ilije Novakovića bude u zatvorenoj ustanovi, a kasnije će lekari odlučiti da li je moguće da se ambulantno leči. Na osnovu svih analiza i sagledavanja cele situacije veštaci su u svom nalazu i mišljenju naveli da ako se ne bude adekvatno lečio može da počini i teže krivično delo.

Zbog psihičke bolesti od koje boluje i neuračunljivosti u vreme izvršenja krivičnog dela, Novakoviću sud neće moći da izrekne zatvorsku kaznu, već će mu u januaru kada se očekuje okončanje postupka, najverovatnije izreći meru lečenja u zatvorskoj bolnici.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare