7 načina kako sačuvati hemiju u braku

Hemija u braku, nakon nekoliko godina, ume da zataji, posebno kada dodju deca. Žena prolazi kroz različite promene i transformacije, i u fizičkom i u psihičkom smislu. Menja se i muškarac i navikava na svoju novu ulogu. Mnogim parovima je ovaj period veoma izazovan. Neki parovi se lakše priviknu na ove promene, dok drugi nailaze na različite probleme koje ne uspevaju da reše.

Umorni, neispavani i bez vremena jedno za drugo, svaki dan liči na onaj juče, a možda i na neki dan od prekjuče, a život postaje rutina. Sa setom se prisećamo dana kada smo posvećivali pažnju jedno drugome i pitamo se zašto se to u braku promenilo.

Načina je mnogo, a jedan je odgovor na pitanje kako održati hemiju u braku? Kvalitetom!

1. Odredi prioritete

Za povratak ljubavnoj hemiji potrebno je prvo odrediti prioritete. Da li želimo da živimo život ili preživljavamo? Uzeti vreme, smanjiti stres, smiriti um i živce.

Najbolje bi bilo da odmah sebe upišete kao prioritet, da organizujete život da u danu imate vremena i volje posvetiti se sebi, da se više radujete i opuštate, boravite u prirodi i radite ono što vam prija.

2. Otkrijte šta želite

Mi se menjamo i veoma je važno da budemo “update”-ovani i da znamo šta želimo. Zato zapitajte sebe s vremena na vreme šta je to što vam je zaista bitno. Postavite prava pitanja sebi, otkrijte šta je to od čega vam srce igra i budite iskreni prema sebi. Odbacite stare želje koje nabrajate možda samo iz razloga jer ih niste ostvarili. U redu je odustati od nečega ako smo usput prestali to da želimo. Samo kada znamo šta nam godi moćićemo to sebi da omogućimo.

3. Povratite energiju

Ono što nas je privuklo našem partneru nekada je energija. Ako živimo u obamrlosti svakodnevnice, po automatizmu, bez energije, potrebno je da povratimo tu energiju.

Dobar san, fizička aktivnost i vreme za svoj hobi su sitnice koje mogu mnogo da doprinesu da imamo više energije. Važno je da znamo kada je potrebno da napravimo pauzu od svakodnevnih obaveza i da se rekreiramo i obnovimo svoju energiju, a samim tim i privlačnost.

4. Pronadji sebe

Ako očekujete da se partner sam promeni i postane vam ponovo zanimljiv, predlažem da podjete od sebe. Pronadjite sopstveno zadovoljstvo i smisao u svom životu. Postanite sebi zaista zanimljivi, vredni, kreativni, a onda ćete biti i partneru, i kao biće i kao seksualni partner. Za vas će se tada i više potruditi i raditi na sebi jer ćete mu biti veći izazov za osvajanje. 

5. Jedno veče nedeljno zakažite sastanak

Možda je očekivano da se ova stavka nadje na prvom mestu, ali “date” bez toga da smo dobre same sebi ne može biti uspešan. Kako je vreme sa partnerom veoma važno, a svakodnevnica donosi da se uglavnom prvo izbriše sa nedeljnog rasporeda, potrebno je nekada uložiti više energije da se realizuje.

Ako ste te sreće da imate kome decu da ostavite, iskoristite to i organizujte pravi izlazak. Spremite se odvojeno ako možete, neka vas on pokupi negde ili se nadjite na dogovorenom mestu. To će vas vratiti u dane kada ste se zabavljali i probuditi stare osećaje.

Važna stvar na sastanku, a možda i najteža: Ne pričajte o deci, kućnim poslovima i obavezama. Ostavite telefon sa strane i posvetite se jedno drugom.

Ako nemate tu mogućnost, organizujte sastanak kod kuće dok deca spavaju. Unapred sve pripremite, budite kreativni, slušajte partnerove želje i jasno iskomunicirajte svoje. Dogovorite se kako ćete provesti veče. Ako partner ima inicijativu, prepustite mu i imajte poverenja u njega. Ako ne znate o čemu biste razgovarali osim o deci i obavezama, pripremite unapred spisak tema i inspirativnih pitanja za svog partnera. Slušajte se medjusobno i otkrijte ponovo šta vas je to privuklo k njemu.

6. Dajte kompliment

Svako želi potvrdu sa vremena na vreme da li je i dalje privlačan svom partneru. Iako to možda znamo i sigurni smo da i naš partner to zna, ponekad je dobro to reći naglas.

Uradite to kad god pomislite, pošaljite poruku u toku dana ako partner nije pored vas. Neka zna da cenite njegove sitne svakodnevne znake pažnje. Sigurna sam da ih ima, samo ih ponekad podrazumevamo i ne primetimo.

7. Dodirujte se

Dodir ima mnogo veću snagu od bilo kakve reči, zato kada ste zajedno koristite svaku priliku da se dodirujete. Zagrlite se kada se sastanete, neka zagrljaj potraje. Usputni dodir dok radite svakodnevne stvari može mnogo da doprinese za vašu bliskost, a iskoristite moć dodira kao pozivnicu za nešto više.

Kažu da parovi koji se češće dodiruju i više ljube, povećavaju privlačnost, duže održavju strast u vezi i imaju intimniji odnos. Ovo su važne komponente zdravog odnosa i dragoceno je da uložimo energiju i vreme kako bi u vezi ostvarili strast i povezanost tokom više godina.

Autor teksta:

Marina Ilić (@marinafitmama)

Marina je specijalista za korektivne vežbe za trudnice i porodilje, fitnes trener i savetnik za ishranu i suplementaciju. Osnivač je velike zajednice žena koje su okupljene na instagram profilu @marinafitmama na kom kanalu je prikazan aktivan porodični život mame sa dvoje dece. U prvi plan ističu se svakodnevne aktivnosti koje prate period odrastanja i prilagođavanja novim obavezama. Vodi se računa o zdravom ophođenju prema životu, kupovini, ishrani,  oblačenju, putovanjima i još mnogo toga. Za sebe navodi da joj je misija da podrži žene da budu zdrave, funkcionalne, zadovoljne sobom i svojim životom, a da dečije odrastanje bude što bezbrižnije.


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare