Ruski softverski gigant “Luksof” došao u Srbiju! Već zaposlili 1.000, do kraja godine 2.000 inženjera

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otvorila je danas u Beogradu Razvojni centar svetski poznate kompanije za softverska rešenja Luxoft

Brnabić je istakla je da se stvari u IT brzo menjuju jer ta kompanija u februaru nije imala nijednog zaposlenog u Srbiji, a sada ih ima više od 1.000, a plan je da do kraja 2023. imaju preko 2.000 zaposlenih u Srbiji. 

Ona je poželela dobrodošlicu toj kompaniji, čijih 85 odsto zaposlenih je došlo iz Ruske Federacije.

Otvaranju Luxofta u Erport sitiju (Airport City) prisustvovali su i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, i generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev. 

Brnabić je poželela Luxoftu da u Srbiji nađu nove talente, uz očekivanje da njihova znanja doprinesu daljem rastu i jačanju srpske ekonomije.

Brnabić je istakla izuzetne rezultate IT sektora u Srbiji kao najbrže rastućeg, a ove godine će, kako je napomenula, ostvariti preko 2,6 milijardi evra izvoza. 

Istakla je da dolazak kompanije Luxoft donesi dodatna znanja u Srbiju, te da će se truditi da dovede još IT kompanija, iz Rusije i drugih zemalja, i da Srbija postane IT hab.

Premijerka je ocenila da će tako zajedno brže rasti i Srbija i kompanije.

Ona je istakla da su ovakvi događaji ono zbog čega je u politici jer to Srbiju vodi brzo napred u budućnost. 

Obraćajući se zaposlenima i rukovodstvu kompanije poručila je da je Srbija njihov dom, i obećala da će Vlada Srbije podržati rast te kompanije pošto i „Srbija raste zajedno s njima“. 

– Računajte na Srbiju. Hvala što verujete, i imate poverenja u Srbiju – rekla je ona. 

Izvršni direktor Luxofta Dmitrij Lošćinin rekao je da su u martu tražili novi dom kako bi obnovili sve ono što su imali u Rusiji, te je iznenađen brzinom kojom je Vlada Srbije pomogla, da dom pronađu u Srbiji. 

Rekao je da Luxoft počeo pre 20 godina kao startap nekoliko ljudi a sada radi u više od 30 zemalja. 

– Tužni smo što smo morali iz Rusije. Ali biznis raste. Nadam se da ćemo privući još ljudi, ovde i globalno – rekao je on.

Dodao je da Srbija ima velike mogućnost da zajedno sa ovom kompanijom raste u znanjima i veštinama. 

– To je svetla budućnost. Situacija je vin-vin, za razvoj kompanije i za razvoj Srbije – poručio je on. 

Potpredsednica Luxofta Elena Gorjunova ocenila je da ta kompanija i Vlada Srbije dele iste timske vrednosti, kao što su posvećenost, izvršnost, poštovanje…

Zaposlenima je poželela dobrodošlicu u novu familiju, i sredinu u kojoj se uživa u toplini i prijateljstvu, za koje je rekla da je vidljivo i od Vlade Srbije. 

Direktor Luxofta u Srbiji Mihajlo Poštić ocenio je da je ta kompanija uz podršku Vlade Srbije za kratko vreme uspela da ovde bude otvorena. 

Rekao je da planiraju da do kraja sledeće godine pređu broj od 2.000 zaposlenih u Srbiji. 

Luxoft radi softverska rešenja za auto-industriju, bankarstvo, telekomunikacije, a klijenti su im neki od najvećih svetskih brendova i ima više od 20.000 zaposlenih u 30 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare