LJUBICA KOJA BRINE O ISHRANI NOVAKA ĐOKOVIĆA OTKRILA GDE GREŠIMO PRILIKOM PEČENJA MESA: „Tako se stvara loš holesterol“

O ishrani Novaka Đokovića, najboljeg tenisera sveta, priča se koliko i o njegovim poslovnim uspesima. Za Novaka i njegovu porodicu obroke sprema Ljubica Komlenić, poreklom iz Vojvodine, koja više od dve decenije živi i radi u Italiji.

Upoznali su se pre više od pet godina na turniru u Rimu gde je rukodovila timom od 300 kuvara koji su pripremali hranu za učesnike i ugledne goste takmičenja. Đokovići su na njenoj uniformi videli ime i prezime, pa su je pitali da li je iz Srbije i tako je sve započelo.

„Novak je pre svega prijatelj i sve što sam uradila za njega je prijateljski. Upoznali smo se u Italiji. Moje ime i prezime je pisalo na jakni i tu su me prepoznali njegovi roditelji i on. Tako smo se spojili. Posle dva meseca smo počeli da sarađujemo. Nole je predivna osoba“, kaže Ljubica, a prenosi Stil.

Ljubica je sa 19 godina otišla u Italiju i tamo završila fakultet za gastronomiju. Ušla je u jednu kuhinju iz čiste radiznalosti i dve nedelje prala sudove. Počela je da uči i posle godinu dana postala je glavni kuvar u jednom restoranu. Danas je u Italiji Mišelinova koordinatorka gde radi sa kuvarima sa Mišelinovom zvezdicom i sa vrhunskim poslastičarima tamošnje Akademije za poslastičare.


„Sa 19 godina sam otišla u Italiju sa jednim koferom u ruci i napravila sam karijeru. Sada sam jedina žena u svetu svetskih kulinarskih sudija sa maksimalnom licencom kategorije A i sudim nacionalnim timovima na svetskim takmičenjima gde ima 200 Mišelin šefova od jedne do tri zvezdice koje obučavam u tehnici kulinarstva u kojoj sam specijalizovana. To kažem jer već 12 godina kuvamo i sa ultrazvukom, odnosno tehnikom ultrazvuka“, ispričala je Ljubica gostujući u emisiji „Kec na jedanaest“ na K1 televiziji.

Iako je dobro poznato da je Novak iz ishrane izbacio gluten, Ljubica kaže da niko to ne bi trebao da radi na svoju ruku i da o ovoj temi treba mnogo više da se priča. Sastav hrane i temperatura pripreme su najvažnija stavka, zbog pravilnog unosa proteina, soli i minerala.

„Nije zdravo jesti bez glutena, ako nemate problem, zato što testo bez glutena sadrži skrob i bilo koja priprema bez glutena, ako neko ne zna ili nije školovan, nije preporučljiva. Ako pečemo meso na 200 stepeni, kako bi se napravila dobra hrskavica i ona masnoća izgori sva, pretvori se u negativan holesterol i nestaju proteini. Riba se isto tako ponaša. Međutim, ako prokuvamo pasulj na sto stepeni, time ne ugrožavamo protein u ishrani. To zna i Novak i on unosi više proteina nego sa ribom i mesom. Kada je reč o Novakovoj ishrani, ona je sasvim okej, jer on unosi dovoljno proteina, soli, vitamina, minerala, kompletnih nutrijenata koji su mu potrebni i to na zdrav način.“, rekla je Ljubica.

Dodaje da Đoković jede boće, povrće, semenke, orašaste plodove i mahunarke, kao i kinou i pirinač.

„Sve kuvam poštujući namirnice, na nižim temperaturama, kako bi sačuvala hranljivost i boju, a najvažniji sastojak u svemu što kuvam je naravno ljubav“, iskrena je Ljubica.

Iako najbolji svetki teniser ne jede hranu životinjskog porekla, on i dalje uživa u tradicionalnim jelima, ali u veganskoj verziji.

“ To su balkanski specijaliteti, poput sarme sa kiselim kupusom i ćevapa, ali ih za Novaka spremamo na veganski način. Nisu mu to omiljena jela, već su mu bliska pa mu ih ponekad pripremamo kako bismo ga podsetili na tradicionalne ukuse“, navela je jednom prilikom Komlenić.

Jelena i Novak rado pričaju o režimu ishrane kojeg se godinama drže. Novak je napisao i knjigu o tome, dok je Jelena javno govorila kako je upravo ta ishrana doprinela izoštravanju čula i povezivanju uma i tela, a evo kako izgleda Novakov jelovnika u toku jednog dana.

Doručak: Čaša mlake vode posle ustajanja, dve velike kašike mauka meda, kaša organskih zobenih pahuljica bez glutena sa brusnicom, suvim grožđem, semenkama suncokreta, bademima

Užina: Hleb bez glutena, krekeri sa avokadom i tunjevina

Ručak: Zelena salata, testenina bez glutena, (kao dodaci pirinač, špargla, veganski sir i paradajz)

Užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha, dinja

Večera: Cezar salata sa dresingom, supa sa povrćem, fileti lososa, sa prženim paradajzom i marinada

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare