Za dobre odluke svaki dan je ponedeljak

Kada je pravo vreme da počnemo sa vežbanjem? Ponedeljak naravno, a posebno ako je prvi u mesecu, ako je Septembar, mesec kada mnogo toga započinjemo ili Nova Godina, kada krećemo sa novim odlukama.

Ne čekajte ove datume, ne odlažite, najbolje vreme da kreneš je sada! Ako razmišljaš da je vreme da napraviš promenu na svom telu, to je znak. Nakon nekoliko toplih, letnjih meseci, izležavanja na plaži i pored bazena, nekog sladoleda više, da li misliš da tvoje telo zna da li je danas prvi u mesecu, ponedeljak ili Nova Godina? Ili ima potrebu za promenom, znate ono kada smo teški sami sebi i osećamo da je bilo dosta?

Ne odlaži početak, pozovi trenera, uplati članarinu i kreni. Tu se posao ne završava, tvoj glavni zadatak biće da se pojaviš na treningu. Glava će da smišlja izgovore, ali ono što se nalazi u tvom kalendaru će morati da bude prioritet. Osećaj nakon treninga će ti reći da je to bila dobra odluka. 

Pronadji podršku, ako nemaš u svom okruženju drugaricu koja je odlučila da se pozabavi sobom ili partnera koji razume koji je tvoj cilj, pronadji trenera koji će te motivisati da se pokreneš i da istraješ. Neka ti svaki trening bude drugačiji i zanimljiv. Ako voliš izazove, svaki trening može biti malo takmičenje sa samim sobom. Pomeraj granice i obavezno prati svoje rezultate. Oni će biti tvoja sigurna baza kada motivacija splasne.

Vežbaj u lepom okruženju, izaberi prijatnu teretanu ili fitnes centar. Ako si devojka koja ne voli da vežba okružena muškim pogledima, potraži neku od teretana koje su namenjene samo ženama ili imaju poseban deo za žene ili vežbaj kod kuće. Možda više voliš da vežbaš napolju, iskoristi još malo lepog vremena, pronadji teretanu na otvorenom ili jednostavno obuj patike i trči.

Većinu ljudi motiviše kada vežbaju u lepoj opremi. Nije obavezan preduslov za dobar trening, ali itekako može da pomogne da se lepše osećamo dok vežbamo, a samim tim i da se više tome posvetimo i napravimo još bolje rezultate. Gledanje u ogledalo je takodje sasvim legitimno. Osim što pomaže da ostanemo motivisani, korisno je da proverimo da li pravilno izvodimo neku vežbu.

Često nakon odredjenog vremena zaboravimo odakle smo krenuli. Napravimo neke lepe rezultate, a onda se naviknemo na to i ne budemo motivisani da nastavimo dalje i dostignemo naš cilj. Zbog toga je jako korisno da se na početku slikamo tako da se vidi figura spreda, iz profila i otpozadi.

Početna kilaža nam takodje može biti veliki izvor motivacije, ali, u zavisnosti od konkretnog slučaja, možda neće biti idealan i jedini parametar. Ukoliko je cilj veći gubitak telesne mase, onda su kilogrami nešto što itekako želimo da pratimo. Preporuka je da se ne merimo često, na primer svaki ili svaki drugi dan, jer naša kilaže inače u tom vremenskom intervalu može da varira i do 2kg. Najbolje je da se merimo na svakih 15-20 dana i na taj način ispratimo naš progres.

Ukoliko je, pak, slučaj da je naš cilj manji gubitak kilograma, a veći gubitak telesnih masti i izgradnja mišićne mase, onda govorimo o rekompoziciji telesne mase i kilogrami će u tom slučaju biti samo jedan od parametara.

Izmerite svoje obime: Obim bokova, struka i grudi, zatim obim butina, kao i obim nadlaktice. Merite uvek obe ruke i noge i nemojte se iznenaditi ako na primer jedna butina bude veća u obimu od druge i po nekoliko centimetara. To znači da vam je ta noga jača, ali verovatno i da ima više više masti na njoj. Pratite svoje obime na svakih mesec dana, upisujte ih u jednu tabelu, gde ćete lako moći da uporedite svoje rezultate i držite tu tabelu na vidnom mestu, posebno kada počnete da se preispitujete da li da odete na sledeći trening.

Autor teksta:

Marina Ilić (@marinafitmama)

Marina je specijalista za korektivne vežbe za trudnice i porodilje, fitnes trener i savetnik za ishranu i suplementaciju. Osnivač je velike zajednice žena koje su okupljene na instagram profilu @marinafitmama na kom kanalu je prikazan aktivan porodični život mame sa dvoje dece. U prvi plan ističu se svakodnevne aktivnosti koje prate period odrastanja i prilagođavanja novim obavezama. Vodi se računa o zdravom ophođenju prema životu, kupovini, ishrani,  oblačenju, putovanjima i još mnogo toga. Za sebe navodi da joj je misija da podrži žene da budu zdrave, funkcionalne, zadovoljne sobom i svojim životom, a da dečije odrastanje bude što bezbrižnije.


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare