УПРКОС САНКЦИЈАМА ПОВЕЋАЛИ УВОЗ ИЗ РУСИЈЕ: Скоро половина земаља ЕУ интензивирала је куповину руске робе

ТРИНАЕСТ земаља Европске уније у јуну је повећало увоз робе из Русије, док је преосталих четрнаест смањило куповину руске робе, пише Спутњик.

Лидер међу земљама које су повећале увоз је Словенија, која бележи скоро двоструки раст увоза руских производа у поређењу с мајем.

Такође, Шпанија је у значајној мери повећала увоз руске робе (за 69 одсто). На трећем месту према показатељима је Шведска (за 48 одсто).

Drugi pišu

Четврто место заузела је Белгија, која је повећала увоз за четвртину. На петом месту нашла се Пољска са порастом увоза од 19 одсто. Увоз руске робе повећан је и у Бугарској, Данској, Летонији, Малти, Румунији, Словачкој, Хрватској и Естонији.

Истовремено, четрнаест земаља ЕУ смањило је увоз руских производа.

На првом месту је Кипар, који је смањио увоз за 92 одсто, следе Аустрија (40 одсто) и Луксембург (37 одсто). Међу земљама са максимално смањеним увозом из Русије такође спадају Финска (пад за 27 одсто), Португалија и Чешка (за 23 одсто). До смањења увоза у јуну такође је дошло у Мађарској, Немачкој, Грчкој, Ирској, Литванији, Холандији и Француској.

Највише од свих је, изражено у новцу, у јуну увезла Немачка која бележи пораст увоза руских производа у висини од 3,5 милијарди евра, а следе је Италија (2,6 милијарди евра) и Холандија (1,7 милијарди евра). На четвртом месту је Белгија (1,3 милијарде евра), на петом Француска (1,2 милијарде евра).

Најмањи увоз робе из Русије од свих земаља ЕУ у јуну је забележила Малта — 365, 4 хиљаде евра. Луксембург је увезао робу у вредности од 2,9 милиона евра, а Кипар за 5,6 милиона евра. Хрватска је увезла руских производа у вредности од 12,1 милион евра, а Ирска у висини од 17,5 милиона евра.

ЕУ је након почетка специјалне операције Русије у Украјини почела да уводи санкције Русији, укључујући оне које се односе на увоз руске робе и сировина.

Такође, неке земље су одбиле да плаћају руски гас у рубљама, услед чега им је „Гаспром“ обуставио испоруке.

Почетком октобра, саопштено је из ЕУ да је Европска унија почетком октобра усвојила осми пакет санкција против Русије, који укључује економске мере и персонална ограничења против 30 физичких и 7 правних лица.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare