VELIKO FINALE DANAS U 15 časova Đoković- Kirjos: Novak kreće u pohod na 21. Grend slem tutulu


Vreme je za istoriju, Novak Đoković napada 21. Grend slem i svoju sedmu titulu Vimbldona! U 15 časova počinje finalni meč u kojem će snage odmeriti Novak Đoković i Nik Kirjos.

Novak je već postavio jedan veličanstveni rekord, ovo mu je 32. Grend slem finale, prestigao je Rodžera Federera, sa kojim je prethodno delio učinak. Iza njih je Rafael Nadal sa 30 finala, ali „kralj šljake“ ima 22 titule i to je praktično jedini rekord koji Đoković „juri“ u trci za zvanje najboljeg igrača svih vremena.

U kakvoj eri tenisa živimo, najbolje govori nastavak liste – Ivan Lendl ima 19 finala, Pit Sampras 18. Vreme je da Novak nastavi lep niz, Vimbldon je osvojio 2011, 2014, 2015, 2018, 2019. i 2021. godine. Napada treću uzastopnu titulu – podsećanja radi, nije se 2020. igrao turnir zbog pandemije, piše Blic.


Mnogo puta je Đoković bio na udaru Kirjosa, sve do deportacije iz Australije, a tada je baš Nik bio jedini koji je stao u odbranu Novaka.

– Stao sam uz Noleta tokom drame u Australiji, tada sam zaslužio njegovo poštovanje. Dopisivali smo se svakodnevno i nadam se da ćemo igrati u finalu. Začudo, on mi je početkom nedelje poslao poruku: Nadam se da se vidimo u nedelju – izjavio je Nik Kirjos u najavi meča i između ostalog dodao da se između njih rodila takozvana „bromansa“.

Po završetku meča sa Kameronom Norijem, Novaka Đokovića su novinari pitali šta misli o svom odnosu sa kontroverznim teniserom.

– Ne znam, ali naš odnos se znatno oboljšao od januara. Kada sam prolazio kroz teške trenutke, on je bio jedini koji je bio uz mene. To je nešto što cenim i poštujem u velikoj meri. Ne bih još naš odnos nazvao “bromansom”, ali imamo mnogo bolji odnos nego do januara ove godine. Zauzeo se za mene u Australiji kada je bilo najteže, to cenim. Čini se da Kirjos ne oseća pritisak kada igra, ima moćnu igru, jake udarce… Uvek je igrao najbolje protiv najboljih, znamo za šta je sposoban i zato ga svi poštujemo. Biće interesantan meč.

Još na terenu, posle pobede nad Kameronom Norijem, Novak je pokazao ozbiljnost.

– Jedno je sigurno, biće mnogo vatrometa u tom finalu. To je njegovo prvo Grend slem finale, i ja sam uzbuđen, kao i on, on nema mnogo toga da izgubi. Mnogo je jak, mnogo snage ima u njegovim udarcima. Nikada nisam dobio set protiv njega, nadam se da će biti drugačije sada u finalu. Još jedno finale za mene na Vimbldonu i nadam se da će iskustvo raditi u moju korist – rekao je Novak.

I zaista, Kirjos ima 2-0 protiv Novaka, pobedio ga je 2017. u Akapulku i na Indijan Velsu. U Meksiku, slavio je sa 7:6, 7:5 u četvrtfinalu, u Americi je bio bolji u šesnaestini finala sa 6:4, 7:6 (3), ali ti mečevi od pre pet godina ne mogu baš biti pravi „reper“ za vimbldonsko finale.

Jedno je sigurno – Kirjos je igrač inspiracije i naleta, motivišu ga velikani, s time da nema iskustvo ovakvih mečeva. To će biti Novakov adut. Sa druge strane, biće nešto odmorniji Kirjos jer nije igrao polufinale, Rafael Nadal odustao je od meča.

– Kao takmičar hteo sam da igram taj meč protiv Nadala. Želeo sam da vidim treće poglavlje mečeva protiv Nadal na Vimbldonu. Nadam se da će se oporaviti – istakao je 40. teniser sveta, koji je odmah posle Nadalovog odustajanja poželeo i na društvenim mrežama Rafi što brži oporavak.

– Moram da održim nivo adrenalina, moram u finale bez iskustva polufinala. Odmoriću se, imao sam šokantan san, bio sam uzbuđen i nervozan. Imam toliko misli o finalu Vimbldona, mislim da igram, zamišljam kako pobeđujem ili gubim. Tu Novak ima iskustvo, zna koje će emocije imati, ja to ne znam, mnogo toga mi prolazi kroz glavu. Imam neverovatno energiju, samo želim da zgrabim reket, jedva čekam da dođe finale, nadam se da ću u subotu moći da se bolje odmorim. Popiću čaj od kamilice i odmoriću se. Volim tenis, ali i volim da se takmičim, da igram protiv nekog, pobedio ili izgubio u finalu biću srećan. Nisam nikad mislio da ću sa 27 godina igrati u finalu.

Njega je iznenadila poruka Novaka.

– Začudo, on mi je početkom nedelje poslao poruku ‘Nadam se da se vidimo u nedelju.’ Mislim da će navijačima od finala Đoković – Kirjos poći ‘voda na usta’. Ja se spremam za Novaka.

Poslao je jednu poruku i svima koji potcenjuju značaj Novaka.

– Imamo nekoliko mladih igrača koji dolaze, mislim da ni ja ni neko drugi ne može da popuni cipele Rafe ili Rodžera. Niko ne igra tako dobro, niko nije pobednik kao Đoković. Ako ikada uzmem Grend slem trofej nemojte da me pritiskate da moram to da uradim još jednom. Biće tužan dan kad odu, uzimamo zdravo za gotovo koliko su dobri. Federer, Nadal, Đoković su prosto nerealni – „podvukao“ je Nik.

Istina je, te cipele velike trojke neće se skoro popuniti. Na Novaku je danas samo da „popuni“ svoju Grend slem riznicu.

UDARNA VEST.rs



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare