UŽIVO 59. DAN RATA U UKRAJINI Očekuje se evakuacija iz Marijupolja; papa ne ide u Ukrajinu

Danas je 59. dan rata u Ukrajini

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Subota, 23. april

  • Ukrajina optužuje Rusiju da planira da napadne i druge zemlje
  • Šef UN sledeće nedelje u Moskvi
  • EU daje uputstva kako plaćati rusli gas i poštovati sankcije

Evakuacija iz Mariupolja trebalo bi da počne u podne

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da će evakuacija iz Marijupolja „ako sve prođe kako treba“ početi u podne po lokalnom vremenu .

„Danas ćemo ponovo pokušati da evakuišemo žene, decu i starce“, rekla je ona a preneo Rojters.

Institut za rat (ISW): Rusi planiraju da izglade ukrajinske borce u Atovstalju

Rusija planira da „izgladnjuje preostale borce i civile u železari Atovstalj u Marijupolju i malo je verovatno da će dopustiti da zarobljeni civili odu“, napisao je Institut za proučavanje rata u svojoj poslednjoj analizi sukoba.

„Ruske snage i snage DNR (Donjecke Narodne Republike) nastavile su da konsoliduju svoju kontrolu nad ključnim zgradama u Marijupolju i verovatno postavljaju uslove za uspostavljanje okupacione vlade. Na društvenim mrežama kružilo je nekoliko snimaka neodređenih ruskih snaga koje napuštaju Marijupolj, ali ISW u ovom trenutku ne može da potvrdi koje su ruske snage napustile grad ili njihovo verovatno odredište“, objavio je Institut.

Osvrnuvši se na komentare ruskog zapovednika o Pridnjestrovlju, ISW navodi da to nije „shvatio kao izjavu o nameri da se sprovede veliki ofanzivna operacija prema Moldaviji“.

„Ofanziva prema Moldaviji verovatno bi bila formulisana oko obezbeđivanja kopnenog koridora za Moldaviju, slično kao ruski kopneni koridor za Krim. Čak i ako su ruske snage nastojale da nastave velike ofanzivne operacije prema Nikolajevu i dalje prema Odesi, malo je verovatno da će imati sposobnost za to“, piše Institut.

Papa prelomio, ne ide u Ukrajinu

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, izjavio je da neće posetiti Ukrajinu, iako je, navodno, ranije ovog meseca razmišljao o toj poseti.

„Kakva korist od posete Kijevu ako se rat nastavi i dan posle toga“, rekao je papa za argentinski Nasion.

Kako prenosi BBC, papa je naglasio da je „spreman da učini sve da zaustavi rat“, ali da smatra da bi njegova poseta mogla da omete „više ciljeve“, kao što su napori da se okonča rat.

Zelenski: Napad na Ukrajinu je tek početak

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da planira invaziju na druge zemlje i da je napad na Ukrajinu samo početak, posle izjave ruskog zapovednika koji je rekao da Moskva želi kontrolu nad južnom Ukrajinom jer bi im to omogućilo pristup Pridnjestrovlju u Moldaviji.

„Pa, ovo samo potvrđuje ono što sam mnogo puta rekao: ruska invazija na Ukrajinu bila je zamišljena samo kao početak, onda žele da zauzmu druge zemlje“, rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju.

„Naravno, branićemo se koliko god je potrebno da razbijemo ovu ambiciju Ruske Federacije. Ali svi narodi koji, poput nas, veruju u pobedu života nad smrću, moraju se boriti s nama. Moraju nam pomoći, jer mi su prvi na ovom putu. A ko je sledeći? Ako neko ko može postati sledeći želi da ostane neutralan danas kako ne bi izgubio ništa, to je najrizičnija opklada. Jer ćete izgubiti sve“, rekao je.

EU komisija dala uputstva zemljama kako da plaćaju ruski gas i ne krše sankcije

Evropske kompanije mogle bi zaobići zahtev Rusije da isporučeni gas plaćaju u rubljama bez kršenja EU sankcija ako plate u evrima ili dolarima koji se zatim konvertuju u rusku valutu, saopštila je Evropska komisija.

Moldavija besna

Moldavsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ruskog ambasadora kako bi mu izrazilo „duboku zabrinutost“ oko izjava visokog ruskog vojnog zapovednika o tome da je stanovništvo koje govori ruski u Pridnjestrovlju ugnjetavano.

Rusija se oglasila po pitanju krstarice Moskva

Jedan član posade raketne krstarice Moskva poginuo je pokušavajući da ugasi požar, dok je 27 mornara nestalo, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Iz ministarstva su saopštili da je preostalih 396 mornara evakuisano piše Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare