VUČIĆ IZ PREDSEDNIŠTVA Zabrinut sam, imam molbu za EU i Albance, ne činite to

Ceremonija uručivanja održao se u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas Orden srpske zastave drugog stepena predsedniku Evropske agencije za saradnju u krivičnim stvarima Evrodžast (Eurojust) Ladislavu Hamranu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da se Beograd nada nastavku dijaloga na visokom nivou, ali da je veoma zabrinut zbog svakovrsnih pretnji koje dolaze iz Prištine.

– Zabrinut sam zbog pretnji koje dolaze iz Prištine, zbog nepoštovanja Briselskog sporazuma, o čemu sam već izvestio Miroslava Lajčaka. Moja molba Albancima u Prištini, Evropskoj uniji i svima onima kojima ih kontrolišu je da ne čine to, da ne vrše pritisak na Srbe na Kosovu, važno je da sačuvamo mir. Nadam se da će ljudi u Prištini imati racionalan pristup – rekao je predsednik Vučić.

Vučić je ukazao da je izložen različitim pritiscima, ali se trudi da ne prenosi lične emocije.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da je mnogo razloga za nižu popularnost pristupanja u EU.

– Srbija treba da nastavi evropski put, ali treba da čuva svoju samostalnost u odlučivanju – istakao je Vučić.

– Ponašamo se jasno, podržavamo međunarodno javno pravo, ne šaljemo oružje, Srbija se postojano i veoma odgovorno zalaže za mir. Mnogi nemaju razumavanja za poziciju Srbije i oni ne mogu da razumeju kakvo je iskustvo građana Srbije sa tom agresijom i ne mogu da razumeju drugačije emocije. Ne mogu i neće da razumeju poziciju Srbije u UN, gde smo uvek imali podršku Rusije, a ne tih zemalja koje bi danas da nas teraju u politiku sankcija

– Ponosan sam što su Srbiji ne postoji ni antiruska, ni antiukrajinska histerija – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da se po pitanju sukoba u Ukrajini Srbija ponaša potpuno principijelno, da poštujemo međunarodno pravo, nikome ne šaljemo oružje niti vojnike.

– Naravno, mnogi nemaju razumevanja za poziciju Srbije, pošto za njih 1999. godina ne znači ništa za njih, oni ne mogu da razumeju emocije srpskog naroda po pitanju te agresije. Takođe ne mogu da razumeju poziciju Srbije u UN, gde smo uvek imali podršku Rusije, a ne tih zemalja koje bi da nas teraju u direktnu politiku sankcija. Naša pozicija je kompleksna, ko hoće da razume hoće, ko neće neće. Želim da se zahvalim Ursuli fon der Lajen i Šarlu Mišelu što su imali dovoljno razumevanja – kazao je on.

Ceremonija uručivanja održala se u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Svečanost se održava u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

– Gospodine Hamran, Republika Srbija je vaš iskren partner, i radujem se daljoj saradnji. Još jednom želim da manifestujem rešenost da se borimo protiv kriminala. U tom smislu u Srbiji ćete uvek imati iskrenog partnera. Živela Srbija, još jednom vam čestitam – rekao je Vučić.

Hamran se zahvalio predsedniku Vučiću na ovoj velikoj časti, i rekao je da je ovo za njega emotivan momenat. On je potom citirao reči iz Biblije.

– Gospode, nisam vredan toga. Verujem da je osoba koja je predložila mene za odlikovanje, gospođa Zagorka Dolovac, danas trebalo da bude počastvovana. Gospođa Dolovac i ja smo se sreli 2019. godine, i tada smo se dogovorili da Srbija i Eurodžast treba da potpišu ugovor o saradnji, što je urađeno u rekordnom roku – rekao je Hamran.

On je rekao da je upoznao mnoge sjajne profesionalce u Srbiji.

– Delimo uverenja da samo zajedničkim radom možemo da napravimo velike rezultate u štićenju pravde. Verujem da ćemo deliti još operativnih uspeha u budućnosti, prenosi Alo.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare