СТОП ГОВОРУ МРЖЊЕ НА ИНТЕРНЕТУ: Интернет насиље међу младима

Говор мржње постао је већ одавно свакодневница како у јавном говору, тако и на друштвеним мрежама. Интернет простор који нам је данас свима на дохват руке, потпуно је нерегулисан, те је говор мржње  присутан на сваком кораку. Посебно појавом друштвених мрежа, комуникација се у потпуности променила. Читатељима је омогућено да коментаришу медијске садржаје и воде дискусије, што углавном чине изношење непроверених и нетачних информација, манипулисањем бројкама, као и често коришћењем говора мржње. Говор мржње на интернету се може дефинисати на различите начине. Поред термина дигитално насиље можемо пронаћи и насиље на интернету, сајбер насиље, електоронско насиље, сајбербулинг.

Насиље на интернету може да се испољава на другачије начине, а облици који се најчешће срећу јесу:

  • постављање узнемирујућих, увредљивих или претећих порука, слика или видео-снимака на туђе профиле или слање тих материјала СМСом, инстант порукама, имејлом, остављање на чету;
  • снимање и дистрибуција слика, порука и материјала сексуалног садржаја;
  • узнемиравање телефонским позивима;
  • лажно представљање, коришћење туђег идентитета, креирање профила на друштвеним мрежама на туђе име;
  • недозвољено саопштавање туђих приватних информација, објављивање лажних оптужби или гласина о другој особи на профилима друштвених мрежа, блоговима итд;
  • промена или крађа лозинки;
  • слање вируса;
  • исмевање у онлајн причаоницама и на интернет форумима, непримерено коментарисање туђих слика, порука на профилима, блоговима;
  • игнорисање, искључивање изгрупа на социјалним мрежама, подстицање мржње по различитим основама и др.

КИКА једно од најпознатијих интернет насиља

Позната српска гејмерка, јутјуберка и инфлуенсерка Кристина Кика Ђукић је у својој двадесет првој години извршила самоубиство. Широкој јавности Кика је позната по свом „Ју Тјуб“ налогу „К1КА“ који је у једном тренутку пратило чак764 хиљада претплатника, стога је њено самоубиство отворило Пандорину кутију интернет насиља. Многобројна дискусија се водила по питању о разлозима због којих је један млад живот на овакав начин угашен. У јавности су се појавиле одређене информације, да је Кика која је била једна од познатијих инфлуенсера међу младима трпела интернет насиље, које се може дефинисати и као вршњачко насиље. Наиме, Кика је била жртва прогањања, свакодневно је трпела увредљиве коментаре и поруке претећег садржаја од стране обожаваоца других јутјубера и инфлуенсера.

Printscreen Youtube

Кика је била предмет дигиталног насиља које је подстакнуто као групна мржња, узнемиравање, праћење, урушавање приватности, вређање на било којој основи, као и ширење непримерених и увредљивих коментара на њен рачун. Да ли је све ово утицало и натерало Кику на овако тешку одлуку? Да ли је трагичан исход ове приче могао да се спречи? Да ли родитељи познају своју децу и да ли могу да препознају када су им деца предмет вршњачког, интернет или насиља било које друге врсте?!

Особе које су предмет насиља на интернету могу имати осећај као да их сви нападају, чак и чланови породице. Такође, последице интернет насиља могу трајати дуго и могу се испољити на многобројне начине:

  • Менталне – осећај узнемирености, непријатности, неадекватности, љутње
  • Емоционалне – осећај срама, губитак интересовања за стварима у којима је особа пре уживала
  • Физичке – умор, губитак сна, бол у стомаку, главобоља.
Udarna vest

Послушајте шта наши грађани сматрају говором мржње, да ли су се сусрели са истим, да ли су они били у прилици да буду предмет интернет насиља и да ли они и у којим ситуацијама упућују ружне речи на друштвеним мрежама.

У 21. веку уживамо у готово неограниченој слободи говора. Иако су неки медији попут новина, часописа и телевизије подложни контроли садржаја од стране уредника, интернет нам даје могућност изражавања свих идеја и мисли.Говор мржње је феномен који је тесно везан за слободу изражавања у демократском друштву. Из тог разлога, овим истраживањем желимо да нашим читаоцима укажемо на последице говора мржње који се пласира на интернету, углавном путем друштвених мрежа. Будући да је комуникација путем друштвених мрежа популарна међу млађом популацијом, посебно међу тинејџерима, долазимо до тога да је говор мржње велики проблем модерног доба.

Дигитално насиље се дешава, постоји око нас и само заједно, пријавом родитељима, вршњаку, другу, другарици или било којој другој особи од поверења можемо спречити. Није срамота рећи да пролазиш кроз непријатности на интернету – пријави насиље.

Стоп говору мржње на интернету.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare