ZVANIČNIK EKSPA IMPRESIONIRAN NAPRETKOM Mali: Drago mi je da čujem zadovoljstvo načinom na koji se gradnja za sada odvija 

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa generalnim sekretarom Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) Dimitrijem Kerkentesom sa kojim je razgovarao o toku priprema za organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe EKSPOčiji će Srbija biti domaćin 2027. godine.

– Drago mi je da čujem zadovoljstvo načinom na koji se gradnja na lokaciji EKSPA za sada odvija, ali i sa preduzećem EKSPO 2027 koji je država Srbija osnovala i u kom već veliki broj mladih ljudi radi na tome kako bismo bili domaćini ovog najvećeg svetskog skupa 2027. godine. Za nas je EKSPO najveća razvojna šansa, to je događaj koji će potpuno promeniti Beograd, Surčin ali i našu Srbiju – rekao je Mali u Vladi Srbije nakon sastanka.

On je poručio da će više od tri miliona posetilaca koliko se očekuje, ali i izgradnja novog Nacionalnog stadiona i novog sajamskog prostora, te akvatik centra, stambenih zgrada, pogurati našu ekonomiju napred a to, kako je rekao, znači više novca za investicije u infrastrukturu, za povećanje plata, penzija za celu Srbiju.

– Program ‘Srbija 2027’, a EKSPO je sastavni deo toga, podrazumeva 323 projekta u svim delovima Srbije. Postaraćemo se da budemo dobri domaćini, puno toga još imamo da uradimo do 1. decembra 2026. kada ćemo zemljama učesnicama uručiti ključeve paviljona – istakao je Mali i dodao da se očekuje učešće između 120 i 140 zemalja sveta.

Kako je rekao, to će biti najveća šansa da se predstavimo na pravi način ali i doprinesemo daljem rastu naše ekonomije. On je pojasnio da će u novembru 2024. godine, na Generalnoj skupštini BIE, Srbija dobiti zvanično priznanje, kada će zvanično biti predata i zastava BIE što će značiti da ćemo moći i zvanično da pozivamo zemlje na učešće u EKSPO 2027.

Mali se zahvalio Kerkentesu na svoj pruženoj pomoći do sada i poručio da će Srbija naredne 3,5 godine iskoristiti na pravi način.

Dimitrije Kerkentes se zahvalio na gostoprimstvu rečima da je uoči godišnjice od dobijanja kandidature danas u Beogradu u redovnoj poseti kako bi se uverio da organizacija ovog događaja napreduje.

– Počinjemo da vidimo život EKSPA. Impresioniran sam napretkom koji ste ostvarili za manje od godinu dana. Sudeći po ranim fazama koje sam video, verujem da ću biti pozitivno iznenađen obilaskom same lokacije, napredak je očigledan – rekao je Kerkentes.

On je istakao da zemlje sa nestrpljenjem očekuju dolazak u Beograd, te da je ‘entuzijazam ogroman’. Kako je rekao, popularnost projekta raste, te su sada izazovi da li će moći da se odgovori tolikoj tražnji koja se oseća uz opasku da su to ‘dobri problemi’.

On je poručio da će BIE sa Srbijom podeliti svoju ekspertizu i da Srbija može da računa na svu pomoć koja joj bude potrebna.

Kerkentes je istakao da je 2017. u Astani održana poslednja specijalizovana izložba te da će 2027. u Beogradu biti prva naredna u ovoj deceniji.

– Puno je pritisaka i obaveza na Vladi ali znam da ćete moći da odgovorite tom izazovu – zaključio je.

Međunarodna izložba ESKPO će biti održana na lokaciji ukupne površine 243 hektara, na teritoriji opštine Surčin koji je saobraćajno odlično povezan, između beogradske obilaznice i auto-puta ‘Miloš Veliki’, u blizini Aerodroma ‘Nikola Tesla’.

Biće izgrađena nova petlja – priključenje na auto-put ‘Miloš Veliki’, novi pristan na Savi za kruzere i taksi brodove, novi gradski bulevari sa svim pratećim instalacijama u dužini od deset kilometara, javni parkinzi sa 9.000 parking mesta.

Biće izgrađena i nova železnička pruga dužine 18 kilometara, na relaciji Zemun polje-Aerodrom ‘Nikola Tesla’ – lokacija Ekspo 2027. Tom prugom će vozovi moći da se kreću brzinom od 120 kilometara na čas, biće elektrificirana i dvokolosečna, a završetak izgradnje se očekuje u prvom kvartalu 2026. godine.

UDARNA VEST.rs(biznis.kurir.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare