SVE VEĆA POTRAŽNJA ZA OVOM BILJKOM, A CENE PADAJU: Žitarica je manje bila u prometu, a njena vrednost je skliznula za više od 3% 

Tokom protekle nedelje preko Produktne berze u Novom Sadu prometovano je ukupno 2.323 tone robe, finansijske vrednosti 52.460.420 dinara. Dominantne kulture u trgovanju ove nedelje bile su kukuruz i pšenica, a cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda zabeležile su negativan trend.

Početak sedmice na tržištu kukuruza obeležila je slaba aktivnost učesnika, kako na strani ponude tako i na strani tražnje. Već sledećeg dana došlo je do povećanja aktivnosti, a od sredine nedelje primetna je bila povećana tražnja u odnosu na ponudu.

Kupci su najčešće potraživali kukuruz sa analizom na aflatoksin, dok se u ponudi pretežno nalazila roba bez analize. Tokom cele nedelje bila je primetna i tražnja za kukuruzom na CPT paritetu.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 15,50 do 16,20 dinara po kilogramu bez PDV-a, u zavisnosti od analize na aflatoksin, pri čemu je primetan bio pad cene kako se nedelja bližila kraju. Ponder cena iznosila je 15,86 dinara za kilogram bez PDV-a (17,45 dinara sa PDV-om), a u odnosu na prošlonedeljnu bila je niža za 0,86 odsto. U ukupnom obimu prometa kukuruz je učestvovao sa 43 odsto.

I na tržištu pšenice je ove nedelje bila primetna povećana aktivnost učesnika, ali je ponuda pšenice bila veća od tražnje. Berzanski ugovor za pšenicu sa 12 odsto proteina zaključen je na cenovnom nivou od 18,30 dinara bez PDV-a (20,13 dinara za kilogram sa PDV-om), te je to ujedno bila i ponder cena. U odnosu na prošlu nedelju, došlo je do pada cene od 3,17 odsto.U ukupnom obimu prometa pšenica je imala udeo od 41 odsto.

Tržište soje je tokom ove sedmice bilo nešto aktivnije u odnosu na prethodni period, mada i dalje izostaje veća aktivnost učesnika. Sojinim zrnom se trgovalo u cenovnom rasponu od 50,20 do 50,50 dinara bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 50,26 bez PDV-a (55,29 sa PDV-om). U odnosu na poslednji upoređujući podatak, cena je bila niža za 3,65 odsto.

Stočni ječam prometovan je početkom nedelje po ceni od 16,80 dinara po kilogramu bez PDV-a. Zaključen je i jedan berzanski ugovor za stočni ječam sa hektolitrom 60 kilograma po ceni od 16,50 dinara bez PDV-a.

Od ostalih roba, u ponudi se još našla i suncokretova sačma sa 33 odsto proteina po ceni od 29,50 dinara za kilogram bez PDV-a.

UDARNA VEST.rs (kurir.rs/biznis.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare