KRIMINALCI SA BALKANA ZAVLADALI BEČKIM PODZEMLJEM! Poslednje ubistvo zgrozilo istražitelje „Podseća na BELIVUKOVU KUĆU STRAVE“

Decenijama u Austriji vladaju brojne kriminalne organizacije, čiji su članovi mahom državljani Srbije i Crne Gore koji upravo glavni grad ove države koriste kao bazu za trgovinu drogom, ali i za brutalna obračunavanja, a u prilog tome ide i poslednje u nizu ubistvo u stanu u centru Beča, u kom je pronađane telo Srbina u delovima i to pored laboratorije za uzgoj marihuane.

Kako smo već pisali, austrijska policija je u sredu upala u stan u četvrti Otakring, nakon što su dobili dojavu da se tu prozvode narkotici. Međutim, pored droge u kadi je nađen raskomadan leš muškarca, a odsečene ruke i noge bile su u drugim prostorijama.

Policija je utvrdila da je ubijeni državljanin Srbije.

Kako kaže Božidar Spasić, bivši pripadnik DB, Beč je postao leglo narko-mafije kada su se baš tu srpsko-crnogorske kriminalne organizacije usredsredile na proizvodnju i prodaju marihuane. Austrijska policija godinama radi na suzbijanju kriminala, a uz veliku pomoć srpske policije zločini se brzo otkrivaju, a vrlo često se otkriva i njihova pozadina.

Prema rečima našeg sagovornika, balkanske krimi-grupe potpuno su preuzele podzemlje u Austriji, pogotovo što ne prezaju ni od čega, pa u cilju smanjenja troškova struje, iz velikih hala koje su uglavnom nekada koristili za uzgoj marihuane, sada su ih preselili i u stanove u zgradama.

– U ovom poslednjem slučaju ubistva, došlo je do masakriranja tela, što nas asocira na zločine koji se prema tužilaštvu pripisuju klanu Veljka Belivuka. Ipak, ovaj zločin svakako nema neposrednih veza sa Belivukovim klanom, ali sigurno ima veze sa ostalim delovima klanova balkanskog kartela koji deluju na području Beča. Dakle, ovo sigurno znači neki težak obračun – objašnjava Spasić i naglašava da postoje moguća dva razloga koja su dovela do jezivog zločina.

– Sa jedne strane, u pitanju je borba oko droge koja je ili sakrivena ili ukradena od strane lica koje je ubijeno i sa druge strane, moguće je da se radi o tome da je to lice osumnjičeno da radi za neku drugu grupu – kaže Spasić.

Kako smo već pisali, pretpostavlja se da je ovaj zločin otkriven kada jedan od učesnika u zločinu nije mogao psihički da izdrži kasapljenje ljudskog tela.

– Vrlo verovatno je da je došlo do sukoba među samim egzekutorima, možda je nestao deo robe ili novca, uglavnom pošto se radi o drogi, oni su u stanju da ubiju i za male količine. Ovde je namera egzekutora bila da se skroz otarase tela, zato su ga i komadali, ali nisu svoj plan sproveli do kraja, jer je neko odlučio da progovori – kaže izvor.

Božidar Spasić objasnio je i zbog čega balkanska mafija najčešće ostaje u Evropi.

– Balkanska mafija se razbežala, jedan deo je otišao u Latinsku Ameriku, a drugi deo je ostao u blizini svojih granica, jer tu je njihova teritorija, tu se najsigurnije osećaju, komunikacija je komotnija. Zato se najveća koncetracija balkanskog podzemlja nalazi upravo na području Beča. Mnogo je kriminalaca, ali ima mnogo i droge, tako da će ovakvih obračuna biti sve više – zaključio je.

Inače, austrijska policija već godinama istražuje balkansko podzemlje, a pored trgovine drogom istraga obuhvata i naručena ubistva, odsecanje udova, prstiju i zverska mučenja. Za posebno brutalnog važio je navodno visokopozicionirani član kavačkog klana, Dario Đorđević, poznatiji pod nadimkom Dekster, koji je pao u ruke austrijske policije, i osuđen je na 11 godina zatvora.

Dekster je važio za bliskog saradnika Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kojima se u Beogradu sudi za sedam ubistava, da bi u jednom momentu nestao sve dok nije pronađen upravo u Austriji kada je uhapšen u junu 2021. zajedno sa još 80 osoba.

Pre nego što je pao Dekster, zvučno ime u podzemlju, u Beču je ubijen jedan od visokopozicioniranih pripadnika kavačkog klana Vladimir Roganović u decembru 2018. godine.Roganović je tada upucan u strogom centru glavnog grada i to usred belog dana, kada je njegov egzekutor prišao sa leđa i pucao mu u glavu, a ova likvidacija ostala je zapamćena kao jedna od najjezivijih na tom području.

– Roganović je bio važan igrač u kavačkom klanu. Njegova likvidacija pokrenula je seriju novih. Rat dva zaraćena kotorska klana, kavačkog i škaljarskog, posle tog događaja se zahuktao još više. Postalo je jasno da su pripadnici naših klanova razradili prljavi biznis širom Evrope i da im granice be predstavljaju prepreku – kaže izvor.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs) Autor Tatjana Vasiljević


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare