BROJNI TERORISTIČKI NAPADI, GAŠENJE INTERNETA Šta je sve prethodilo kontroverznim izborima na koje su izašli MILIONI LJUDI

Dugo očekivani izbori, koji se već odlažu mesecima, dolaze jer se zemlja od 220 miliona stanovnika suočava sa sve većim izazovima – od ekonomske neizvesnosti i čestih napada militanata, do klimatskih katastrofa koje ugrožavaju njene najugroženije.

Kao živopisna ilustracija rastućeg političkog nasilja uoči izbora, 30 ljudi je ubijeno u dve eksplozije koje su u sredu bile usmerene na kancelarije kampanje u nemirnoj pokrajini Belučistan u toj zemlji, za koju je odgovornost preuzela militantna grupa Islamske države Pakistanske provincije.

U četvrtak, u još nasilnijim napadima i sukobima u Beludžistanu, troje mrtvih i 31 povređen, uključujući više radnika biračkih mesta, prema lokalnim bezbednosnim zvaničnicima.

Nema preuzimanja odgovornosti za bombaške današnje napade u jugozapadnoj pokrajini.

Pakistan je bio u stanju pripravnosti zbog zabrinutosti u vezi sa bezbednošću na dan izbora, sa 650.000 pripadnika obezbeđenja raspoređenih širom zemlje kako bi osigurali bezbednost birača, saopštilo je ministarstvo informisanja zemlje.

A Mohsin Davar, bivši poslanik pakistanske Narodne skupštine, rekao je da su talibanski militanti zauzeli biračka mesta u provinciji Hajber Pahtunhva u zemlji.

„Militanti su upućivali pretnje meštanima i biračkom osoblju“, napisao je on u pismu Izbornoj komisiji Pakistana u četvrtak, dodajući da su tri biračke agenta „za dlaku izbegla napade“ na biračkom mestu.

Obustavljene usluge interneta

Pakistansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u četvrtak da je odlučilo da privremeno obustavi usluge mobilnog interneta širom zemlje jer su izbori u toku.

„Kao rezultat nedavnih terorističkih incidenata u zemlji izgubljeni su dragoceni životi, a mere bezbednosti su neophodne za održavanje reda i zakona i suočavanje sa mogućim pretnjama“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Bilaval Buto Zardari, predsednik Pakistanske narodne partije (PPP) i jedan od kandidata za premijera, rekao je da je zatražio od svoje stranke da se obrati Izbornoj komisiji zemlje i sudovima zbog ograničenja.

„Usluge mobilnog telefona moraju se odmah vratiti“, napisao je on na platformi društvenih medija Iks

Neki aktivisti optužili su vlasti za cenzuru, rekavši da je suspenzija interneta bila „politička po prirodi“, a ne „po nalogu suda“.

„Pristup internetu tokom izbora je kritičan jer građani mogu da izveštavaju uživo o dokazima nameštanja na društvenim mrežama, a novinari mogu da izveštavaju uživo“, rekao je Usama Khilji, aktivista za digitalna prava iz Islamabada.

„Nemogućnost pristupa internetu može stvoriti osećaj panike kod birača i obeshrabriti neke da izađu na glasanje, posebno žene glasače kojima je mobilnost već prepreka.

Pakistan zatvara granice sa Irakom

Pakistan će takođe privremeno zatvoriti svoje granične prelaze sa Iranom i Avganistanom kao bezbednosnu meru, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Mumtaz Zahra Baloh.

Analitičari su ovo glasanje opisali kao najmanje kredibilno u istoriji zemlje nakon sticanja nezavisnosti, optužujući vlasti za „namještanje pre izbora“ usred širokog gušenja pakistanske stranke Tehreek-e-Insaf (PTI) popularnog bivšeg lidera Imrana Kana.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/ CNN/ Preneo: T.A.)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare