Veći računi, veće penzije i prilika da smanjite dug za Infostan! Evo šta nam sve novo stiže od 1. novembra

Od danas prvog novembra čeka nas serija ekonomskih promena. Tako će penzionerima leći primanja veća za najavljenih 5,5 odsto, ali u sandučiće će nam već sledeći računi za gas i struju stići oko 10 odsto veći. Takođe, od danas svi koji imaju dug zbog neplaćanja računa mogu da se prijave za umanjenje istog.

Isplata uvećanih penzija kreće sutra

Isplata prvih uvećanih penzija za mesec oktobar počinje 2. novembra, a završava se 13. dana u mesecu. Republički fond za penzijsko invalidsko osiguranje je objavio da će isplata početi i za penzionere koji primanja dobijaju putem tekućih računa i za one koji penzije primaju na kućnim adresama ili poštanskim šalterima.

Uvećane penzije za 5,5 odsto prvo mogu očekivati penzioneri iz kategorije samostalne delatnosti, isplata za ovu grupu penzionera biće drugog dana u mesecu novembru, dok 4. i 6. novembra svoje uvećane zarade mogu očekivati penzioneri iz kategorije vojni i poljoprivredni.

Desetog novembra sledi isplata za penzionere Republike bivše SFRJ, a svoj novac istog datuma i 13. novembra dobijaju penzioneri iz kategorije zaposleni kada se i završava isplata oktobarskih penzija.

Poskupljuju struja i gas

Elektroprivreda Srbije (EPS) od danas primenjuje novi cenovnik isporučene električne energije, prema kojem će kod dvotarifnih brojila jeftiniji kilovat struje, u takozvanoj zelenoj zoni, u koju spada potrošnja do 350 kilovata, koštati 2,277 dinara, umesto sadašnjih 2,084 dinara.

Koliko će tačno struja poskupeti pogledajte na linku ovde

Takođe, i računi za gas će biti veći za oko 10 odsto. Prema procenama Srbijagasa, za prosečnu potrošnju od oko 400 kubika, račun će biti veći oko 1.200 dinara.

Dug za Infostan manji i do 15 odsto

Od danas počinju i prijave za program pomoći države za otpisivanje dela duga zbog neplaćanja računa.

Naime, Grad Beograd i Javno komunalno preduzeće „Infostan tehnologije“ od 1. novembra ove do 30. aprila iduće godine sprovode novu pomoć države, tj. akciju reprograma duga po najpovoljnijim uslovima za korisnike komunalnih usluga.

Svim građanima pružena je mogućnost da izmire dugovanja dospela do 31. avgusta 2023. godine na više mesečnih rata, uz otpis kamate i umanjenje glavnog duga i do 15 odsto.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare