OKTAN RAZDORA Tihi rat srpskih turista sa makedonskim pumpadžijama eskalirao, evo kako da izbegnete nesporazume

Nekoliko srpskih turista se ove godine žalilo da su ih benzinske pumpe u Severnoj Makedoniji oštetile za količinu natočenog goriva, a u jednoj objavi na društvenim mrežama se spominjalo čak 17 litara benzina.

Ovaj oktan razdora je nesvakidašnja situacija, budući da je Severna Makedonija zbog cene goriva uvek bila blizu srca i novčanika naših turista.

Neizdavanje računa

Prve pritužbe su se čule u julu i odnosile su se naneprijatnost koju je porodica iz Srbije navodno imala na jednoj od pumpi gde su pokušali dva puta da im naplate račun. Kako se na kraju ispostavilo, kasirka je zaboravila da im izda račun nakon točenja zbog čega je agonija trajala skoro sat vremena, da bi se sve na kraju rešilo tako što se žena za pultom iznenada setila da im nije izdala račun.

Kurs denara glavni kamen spoticanja

Nakon toga, primedbe su usledile na konverziju novca, odnosno, na zakidanje od strane pumpadžija u Severnoj Makedoniji prilikom plaćanja u kešu, a spominjalo se da je na taj način jedna porodica iz Srbije ostala bez 15 evra.

Glavni kamen spoticanja i nerazumevanja jeste kurs denara prema evru i denara prema dinarima. Prema trenutnom kursu za jedan denar dobijate 1,62 evra, ali ako plaćate u dinarima, karticom, sto denara je nakon konverzije 190,41 dinara. Na ovaj trošak dodajte i komisiju koja odlazi usled plaćanja platnom karticom u inostranstvu.

Optužila pumpu za krađu, pa obrisala post

Ipak, najveća svađa je izbila pre nekoliko dana kada je naša državljanka optužila jednu pumpu da su joj na 55 litara goriva prilikom točenja ukrali čak 17 litara, odnosno, trećinu sipanog goriva.

Nije prošlo dugo, te se povodom njenih tvrdnji oglasio šef pumpe unutar iste fejsbuk sa svojom stranom priče. On tvrdi da optužbe žene iz Srbije nisu istina i da ona nije pokradena.

U međuvremenu, objava koja je podigla pravu buru je nestala sa Fejsbuka, budući da je, prema rečima administratora, obrisana od strane žene iz Srbije koja ju je inicijalno i postavila.

Šef pumpe tvrdi da je sve laž

„Blic“ je ovim povodom kontaktirao šefa pumpe sa namerom da čujemo i njegovu stranu priče.

Kako tvrdi Trajče Z, gorivo na spornom automobilu, točili su zajedno pumpadžija i suprug žene koja se žalila. Prema njegovim rečima, par iz Srbije se zbog računa svađao i na samoj kasi.

– Gospođa je došla „audijem“, odnosno putovali su sa dva auta, tablice su bile austrijske. Jedan auto je natočio, pomerio se, dolazi njen muž, on je točio gorivo zajedno sa pumpadžijom. U trenutku kada se sve završilo, odlazi da plati račun, gospođa kaže da u njen „audi“ ne može da stane toliko goriva. Tu su se njih dvoje svađali na kasi – priča Trajče.

Trajče kaže da kod njega na pumpu dolazi veliki broj kamiondžija i autobusa iz Srbije.

– Ovde radimo godinu i dva meseca, ovo nam je prva pritužba. Imamo i sistem koji smo platili 40.000 evra da u momentu kada izlazi fiskalni račun mi ga vidimo u sistemu, na mobilnom – kaže Trajče za „Blic“, dodajući da će snimak i video materijal priložiti sudu i policiji ako bude potrebe.

Kako da izbegnete neprijatnosti na pumpama

Najbolji način da izbegnete neprijatnosti ove vrste jeste da po ulasku u Severnu Makedoniju, ukoliko ne želite da razmišljate koliko će vas koštati plaćanje karticom, razmenite evre u denare u onoj količini koja vam je potrebna da napunite rezervoar gorivom.

Pre puta je najbolje da se informišete i o visini provizije koju plaćate kako u zemlji u koju putujete na godišnji odmor, tako i u tranzitnim zemljama na putu do željene destinacije.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare