Žena umrla od bolesti od koje krvare oči posle ujeda krpelja u Severnoj Makedoniji: Britanci izdali upozorenje

Britanci koji bi ovog meseca putovali po Evropi upozoreni su da pripaze gde putuju pošto je jednažena preminula od bolesti od koje krvare oči. Pacijentkinja (27) se zarazila kongo-krimskom hemoragičnom groznicom u Severnoj Makedoniji. Bolest šire krpelji, navodi Mirror.

Ovo oboljenje ubija do 40 % inficiranih, navodi Svetska zdravstvena organizacija. Vlasti Severne Makedonije su ušle u trag kontaktima pacijentkinje, poznato je da ih ima 67. Bolest se prenosi među ljudima putem krvi i telesnih tečnosti.

Sumnja se da se neimenovana žena zarazila pošto je 19. jula u Štipu ujeo krpelj. Ona je hospitalizovana četiri dana kasnije.

Kod nje je došlo do razvijala simptoma sličnih gripu, koji su potom eskalirali. Kongo-krimska hemoragična groznica uključuje bolove u mišićima, vrtoglavicu, osetljivost na svetlo i glavobolju. Ovo može da vodi do otkazivanja organa i unutrašnjeg krvarenja.

Žena je preminula 27. jula.

Ova bolest se prvi put pojavila na Krimu 1944. godine, a sada je endemska u Africi, na Balkanu, Bliskom istoku i u nekim zemljama Azije.

Eksperti veruju da bi mogla da se širi van svojih uobičajenih teritorija i da se približava Velikoj Britaniji, kao rezultat promene klime. Sedam slučajeva je zabeležeo u Španiji, uključujući tri smrtna slučaja, od 2016. godie.

Od maja hemoragična groznica je jedan od „devet prioritetnih bolesti“ Svetske zdravstvene organizacije.

UDARNA VEST.rs (Telegraf)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare