RHMZ NIŽE UPOZORENJE ZA UPOZORENJEM! Na snazi novi hitan alarm: Trenutno na udaru ovaj deo Srbije

Danas je najavljeno nestabilno vreme u Srbiji, a hladni talas iz Hrvatske već je doneo nevreme u pojedinim delovima zemlje.

– U narednih sat vremena na području Valjevskih planina intenzivni pljuskovi sa grmljavinom i jakim vetrom, lokalno je moguća i pojava grada. Ova oblačnost će imati tendenciju premeštanja ka Valjevu i okolini – objavio je RHMZ najnovije upozorenje.

Prvo pogodilo Suboticu

Nevreme koje je pogodilo Hrvatsku stiglo je i u Srbiju. Nad Suboticom je oblačno, povremeno grmi, seva i duva jači vetar. Na momente su udari vetra jači, a intenzitet nevremena se polako pojačao poslednjih deset minuta.

Nevreme u ovom gradu su meteorolozi najavili još pre nekoliko dana i upozorili su da će iz Hrvatske stići u Srbiju prvo u Bačku.

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio je mapu nevremena koje se sa područja Hrvatske preselilo u Srbiju, a kako se nevreme kreće iz minuta u minut možete pratiti na sledećem linku.

Snažan pljusak i u Novom Sadu

Nakon pljuska koji je pogodio Suboticu, nevreme koje nam dolazi iz Hrvatske upravo je zahvatilo i Novi Sad.

Udari vetra su jaki, a intenzitet nevremena je sve veći. Jak pljusak u Novom Sadu se pojačava iz minuta u minut.

RHMZ izdao više upozorenja

RHMZ je od jutros izdao više najava i upozorenja na promenu vremena i olujno nevreme sa obilnima padavinama. Međutim, prema najnovijem hitnom upozorenju, područje Vojvodine je ugroženo.

– Upozorenje za područje Srbije na vremenske nepogode na području zapadne Bačke. Oblačnost koja je na području istočne Baranje uslovljavala jake pljuskove sa grmljavinom, gradom i olujnim vetrom u zoni pljuska će se u narednih pola sata premeštati ka zapadu Bačke, Apatin i okolina – navodi se u ovom hitnom upozorenje.

Nova superćelijska oluja?

Danas se oglasio i meteorolog Marko Čubrilo, koji je na svom Fejsbuk profilu izneo detaljnu vremensku prognozu za naredne dane.

Kako navodi, od ponedeljka do četvrtka biće umereno toplo i uglavnom pretežno suvo. Jutarnji minimumi od +15 do +21 stepen Celzijusa, a dnevni maksimumi od +25 do +32 stepena Celzijusa, što je u granicama proseka. Samo se u noći ka sredi i ponegde u sredu sa premeštanjem vrlo slabog, hladnog, fronta ponegde očekuju grmljavinski pljuskovi i to uglavnom na severozapadu regiona.

– U četvrtak će se jak hladan front približavati Alpima i ispred njega će se preko nas pokrenuti veoma toplo strujanje iz severne Afrike. Kao posledica toga u četvrtak i petak će maksimumi biti u porastu i trebali bi se kretati od +30 do +38 stepeni Celzijusa. Kako se očekuje da taj hladni front uslovi u sekundanru cikogenezu oko 05.08. se računa na jače pogoršanje vremena. U poslednjih 24h modeli više favorizuju sekundarnu ciklogenezu nad severom Italije ili čak severnim Jadranom umesto nad Jonskim morem kao proteklih nekoliko dana – navodi Čubrilo.

– Sumirano, danas prolazne nestabilnosti, ponegde i vrlo jake, ali se superćelijske nepogode ne očekuju. Novo, jako, pogoršanje kada će i one biti moguće se očekuje oko 05.08 – zaključio je meteorolog Marko Čubrilo u objavi na svom Fejsbuk profilu.

– Svi izneti podaci i procene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare