Požar iz Kanade prešao u SAD: Izdata naredba za evakuaciju stanovništva iz Osujusa

Naredba za evakuaciju stanovništva iz kanadskog grada Osujusa i okolnog okruga izdata je zbog nekontrolisanog požara koji je prešao granicu iz američke države Vašington.

Šumski požar, nazvan Blef orla, nalazi se otprilike četiri kilometra od Osujusa, navela je Služba za zaštitu od požara Britanske Kolumbije, preneo je Rojters. Kako se dodaje, vatra je zahvatila oko 200 hektara na kanadskoj strani granice i 2.000 hektara na američkoj strani.

Osujus i regionalni okrug Okanagan-Simailkamin izdali su upozorenje kasno sinoć, navodeći „potencijalnu opasnost po život i zdravlje“. Naredba za evakuaciju pokriva područje severno od granice Kanade i SAD do raskrsnice autoputa 97 i autoputa 3, kao i na zapadu i severu duž autoputa 3.

Četvrti vatrogasac stradao ove godine u gašenju požara u Kanadi 

Vatrogasac koji je gasio požar u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija poginuo je, čime je broj stradalih vatrogasaca ove godine u Kanadi porastao na četiri.

Poginuli vatrogasac (25) iz Ontarija stradao je dok je gasio vatru kod mesta Doni Krik. Reč je o najvećem požaru ikada zabeleženom u istoriji Britanske Kolumbije koji je počeo još 12. maja, a predviđa se da će goreti do zime, prenose lokalni mediji. Premijer pokrajine Dejvid Ebi saopštio je da je pogođen vešću o gubitku još jednog vatrogasca, prenosi CTV Njuz iz Vankuvera.

– Ova tragična vest nas još jednom podseća na neverovatnu žrtvu koju podnose vatrogasci za našu sigurnost – rekao je on.

Kanada se zagreva brže od ostatka planete

Kanada se zbog svog geografskog položaja zagreva brže od ostatka planete, pa je poslednjih godina suočena s ekstremnim vremenskim nepogodama, čiji su intenzitet i učestalost pojačani klimatskim promenama.

Ranije ovaj meseca u padu vatrogasnog helikoptera u Alberti poginuo je pilot, a još dvoje vatrogasaca stradalo je u odvojenim slučajevima.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare