Kada je pogodno sa bebom ići na more i kako je pravilno zaštititi? Ovo su odgovorili stručnjaci

Edukator iz oblasti mentalnog i fizičkog zdravlja Marija Apostolović dala je precizne smernice

Večito pitanje kod roditelja male dece ili beba jeste kada i čime otići sa naslednikom na letovanje.

Brojna pitanja im se vrzmaju po glavi poput onih kako će beba doživeti more, da li će joj smetati gužva na plaži kao i koliko dugo sme da bude na suncu. Na sva ova i ostala pitanja odgovara edukator iz oblasti mentalnog i fizičkog zdravlja Marija Apostolović.

– S obzirom na činjenicu da je UV zračenje izuzetno visoko tokom sredine dana, preporuka je da se što ranije ode na plažu sa malim detetom i da povratak bude za rani ručak. Osim toga potrebno je mazanje kože debelim slojem zaštitne kreme sa visokim UV pre samog izlaska na sunce – kaže naša sagovornica.

Iako će roditelji sa detetom zaobići deo dana kada je zračenje sunca najjače, naravno da ne treba to prihvatiti zdravo za gotovo, jer svako izlaganje suncu zahteva zaštitu.

– Mala deca ne bi trebalo da budu izložena dugo sunčanju zbog UV zračenja. Obavezna je kapa ili šeširić i prirodna hladovina ispod drveta su prava mera zaštite dece od prekomernog sunčanja i eventualne dehidratacije.

Nažalost, ponekad i maksimalna zaštita nije dovoljna pa se dese pehove poput malaksalosti i nesvestice. Vrućina utiče na svakoga, pa i na najmlađe.

– Ukoliko se to desi potrebno je odmah dete odvesti na neko hladno mesto, postaviti u ležeći polozaj, a stopala podići pod blagim uglom, isprskati hladnijom vodom i hladiti lepezom. Mogu se koristiti i kese sa ledom oko vrata, i obavezno davati detetu vodu kada se osvesti. Za slučaj da dete i dalje nije dobro obavezno pozvati hitnu pomoć.

Svima prija more, ali postavlja se pitanje da li je pametno da se sa malom bebom ide na letovanje?

– Ne postoji najispravniji odgovor za pravo vreme za odlazak sa bebom na more. To je apsolutno moguće ako beba lepo napreduje u kilaži i nema zdravstvene probleme. To može biti beba od par meseci ili dete od godine i više. Preporuka je da roditelji posvete više pažnje detaljnoj pripremi pre samog odlaska na more u smislu organizacije puta, lekova, hrane, opreme za plažu i van nje, prva pomoc i ostale stvari – kaže Marija Apostolović.

UDARNA VEST.rs (Ona.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare