„OVO ŠTO SE DEŠAVA JE TEŠKO ZA CEO REGION“ Eskobar o Kurtiju, potezima Prištine i hapšenju kosovskih policajaca: DVA SU SCENARIJA, ali oni treba da budu budu pušteni

Ovo što se dešava su teške stvari za region, ne za dve strane, za Beograd i Prištinu, već za ceo region, rekao je danas izaslanik Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Govoreći i aktuelnoj situaciji, on navodi da SAD pažljivo prate slučaj hapšenja tri policajca kosovske policije, ali ističe da Amerika neće izlaziti sa svojim stavom dok ne budu utvrđene sve činjenice.

– Dva su scenarija: Ili su oni uhvaćeni na Kosovu i dovedeni u Srbiju, ili su sami prešli granicu i našli se na srpskoj teritoriji. U svakom slučaju, oni nisu imali nameru da budu u Srbiji – rekao je Eskobar, i rekao da bi policajci trebalo da budu pušteni.

Kako je kazao, SAD su saglasne sa EU kada je reč o rešavanju situacije na severu, kao i da blisko sarađuju i da se trude da postignu napredak.

– Gradonačelnici treba da rade na drugim lokacijama, policija treba da se povuče, protesti da prestanu, i da se izbori organizuju što pre – rekao je Eskobar.

„I ZSO i Dečani su vladavina prava“

Upitan za to što Kurti insistira na sprovođenju zakona i vladavine prava, i time pravda neke od poteza, Eskobar kaže da se od Prištine ne traži nešto što nije dogovoreno.

– Vladavina prava je i poštovanje međunarodnih obaveza, vladavina prava je i sprovođenje odluke o Visokim Dečanima, o formiranju ZSO – naveo je Eskobar.

Dodaje da i Beograd i Priština imaju odgovornost, i da bi trebalo naći održivo rešenje, prenosi Blic.

On je govorio i o najnovijim potezima Prištine, poput onog o zabrani ulaska robe iz centralne Srbije na Kosovo. Kako je kazao, to je nepotrebno dizanje tenzija i neevropsko ponašanje, i da bi je trebalo ukinuti.

– To je sprečavanje kretanja ljudi i roba, za to ne postoji zakonski osnov – naveo je on.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare