RHMZ NAJAVIO PLJUSKOVE NAREDNA 4 DANA Od nedelje preokret, meteorolog Čubrilo otkrio kada stiže talas letnjih vrućina

RHMZ je danas posle podne najavio nove nepogode, pljuskove i grmljavinu na jugu Srbije koji će se do kraja dana proširiti na sve delove Srbije osim Vojvodine, a Marko Čubrilo objavio je detaljnu vremensku prognozu u kojoj je otkrio kada će početi prvi letnji toplotni talas.

– Naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom koje je zahvatilo južne i jugozapadne, posle podne proširiće se na zapadne i centralne, a krajem dana i istočne predele Srbije – piše u najavi na sajtu RHMZ.

Već ovog jutra RHMZ je upozorio na to da će od sutra biti plavno u gornjem toku Južne Morave, kao i na slivovima Vlasine, Veternice, Jablanice i Puste.

Danas suvo, sutra pljuskovi

Kako kaže Čubrilo danas je vreme malo do umereno oblačno i uglavnom suvo, samo ponegde uz redak pljusak i slab do umereni južni vetar.

– Od četvrtka će na vreme kod nas uticati Sredozemni ciklon čiji će se centar preko Jonskog premeštati ka Egejskom moru. Ovakva putanja ciklona je dosta udaljena od našeg regiona i sistem će jače uticati na vreme nad južnim, jugoistočnim i delom središnjim predelima regiona.

Napominje da će sutra tokom dana naoblačenje koje će predelima uz Jadran, a zatim južnim,jugoistočnim, i središnjim, a do kraja dana ponegde i severnim delovima regiona doneti povremenu kišu i grmljavinske pljuskove. Nad zapadnim delovima regiona povećanje oblačnosti ali samo ponegde uz lokalan pljusak, prenosi Blic.

– Obilnije padavine treba očekivati nad istokom BiH, lokalno nad središnjim delom BiH, većim delom C.Gore (posebno planinama) kao i nad delovima Srbije južno od Save i Dunava. U tim oblastima se očekuje od 20mm do 50mm taloga, a lokalno i znatno više, do oko 80mm taloga je se očekuje pojava naglog porasta i lokalnog izlivanja manjih, bujičnih, tokova, osetniji porast reka srednje dužine toka nad Srbijom i istokom BiH, ređa pojava odrona i podrumske vode. Nad severom Srbije (sever Šumadije i Vojvodina) znatno manje padavina, osim ponegde lokalno uz jači pljusak. Vetar u petak i subotu umeren, severozapadni, a duž većeg dela Jadrana bura – kaže Čubrilo.

Toplotni talas krajem juna i u julu

Ističe da će dnevni maksimum nad istočnim i središnjim predelima biti relativno nizak, uglavnom od +15 do +20,a nad zapadnim delovima uz više sunca i oko +25 stepeni Celzijusa.

– Još uvek postoje određena neslaganja kod proračuna akumulacije kada je u pitanju sever Šumadije i jug Vojvodine ali u koliko dođe do praćenja očekivanih akumulacija one sigurno neće biti ni blizu visokih vrednosti koje su modeli pre nekoliko dana simulirali – piše Čubrilo.

Objašnjava da prema praćenju „cluster ECMWF“ trenutno deluje da se ovo vreme neće zadržati duže od 25. juna.

– Dakle, posle još jedne kišne epizode koja će znatno izraženija biti nad jugoistočnim delovima regiona sledi stabilizacija i prvi pravi, topao, talas ovog leta. Svi izneti podaci i procene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite države prognostičke zavode – zaključio je on.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare