VAŽNA STVAR KOJU MORATE DA ZNATE PRE PUTA U INOSTRANSTVO: Koje zemlje primaju samo keš, a gde se isključivo plaća karticom 

Sezona godišnjih odmora i letovanja u inostranstvu je na pragu, pa bi pre puta trebalo da se raspitamo da li je pametnije da u novčanik stavimo isključivo keš ili možemo da koristimo karticu kao sredstvo plaćanja van Srbiije.

Dušan Uzelac sa portala Kamatica navodi da ako otputujemo u zemlju koja ima opšte prihvaćen princip kartica i plaćanja bez gotovine, one su onda potpuno funkcionalne.

– Ako idete u Evropu i na sever Evrope, tamo su već bez gotovine nekoliko godina – kaže Uzelac. – Ne možete na turskim pijacama da se cenjkate karticama, iako i oni gledaju da se modernizuju, jer im dolaze turisti iz Evrope.Crna Gora, Grčka i Turska su keš destinacije i logično je da nema cenjkanja karticama na turskim pijacama.

On naglašava da kada je reč o bezbednosti čuvanja kartice, nikada je ne treba davati nekome da ode sa njom da je provuče, ne treba držati PIN sa karticom, niti na sumnjivim bankomatima podizati novac.

– Najčešći trik da vam ukradu podatke sa kartica na bankomatima jeste da stave neki uređaj na njega i kada vi provučete i na tastaturu ukucate PIN, tastatura je u stvari njihova i oni onda imaju podatke koje kasnije mogu da zloupotrebe. Ali čak i tada nije veliki problem, zato što postoje mehanizmi u pozadini. To su SMS obaveštenja kada vam je provučena kartica, imate brojeve telefona kada shvatite da je nešto zloupotrebljeno da odmah stopirate. – objašnjava Uzelac.

UDARNA VEST.rs(kurir.rs/ RTS)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare