KOMANDIR MLADENOVIĆ OTKRIVA ŠTA SE TAČNO DEŠAVALO NA ADI: Maturanti su ceo dan skakali u vodu a onda…

Komandir ronilačkog voda u Ronilačkoj jedinici Žandarmerije Marko Mladenović rekao je da je obezeđenje reagovalo odmah nakon što je uočeno da su maturanti uskočili u vodu u utorak na Adi kada su se utopila dva dečaka, ali da za dvojicu njih, nažalost, nije bilo spasa.

On je objasnio da je grupa maturanata koja je skočila u vodu primećena putem video nadzora.

„Između dve i po i tri hiljade maturanata je tog dana bilo na Adi. Oni su na čitavoj teritoriji Ade proslavljali, neki su nažalost ulazili u vodu Savskog jezera. Naše dežurno obezbeđenje je tokom čitavog dana preventivno delovalo i tu decu udaljavalo iz vode. Tako se desilo i kod ovog slučaja, negde oko 17.20 časova naš radnik obezbeđenja koji radi u Centru za video nadzor Ade Ciganlije primetio je veću grupu maturanata, negde oko trideset njih, koji su ušli u vodu skokom sa kajakaških pontona. Odmah je obavestio naše radnike obezbeđenja koji su došli na lice mesta. Decu preventivno udaljili iz vode, tada je prijavljeno da dvoje od njih fale i nažalost epilog celog slučala znamo“, rekao je Marko Mladenović, komandir ronilačkog voda u Ronilačkoj jedinici Žandarmerije.

Kako je Mladenović objasnio, iako nije bilo spasilačke službe jer kupališna sezona nije otvorena, na Adi je bilo prisutno njihovo obezbeđenje i to u većem broju nego što je to inače slučaj.

„Toga dana na Adi nije bilo spasilačke službe s obzirom na to da kupalište zvanično nije otvoreno jer temperatura vode je svega 16 stepeni za razliku od 22 stepena koji su prihvatljivi za bezbedan boravak u vodi. Toga dana, s obzirom da smo znali da je kraj školske godine, očekivali smo pojačanu posetu tako da smo obezbeđenje povećali u odnosu na neke naše dnevne, redovne obaveze. Oni su, narodski rečeno, izginuli čitavog dana da sve one koji su ulazili u vodu, izbace iz vode, čime su rizikovali i svoje živote“, kazao je Mladenović.

On je rekao da je u delu gde se tragedija dogodila zabranjeno kupanje čak i kada je otvorena sezona kupanja.

„Taj deo gde su deca skočila u vodu, i kada je otvorena kupališna sezona, taj deo nije predviđen za kupanje i tu nema spasilačke službe zato što postoje znaci zabrane kupanja jer je taj deo izuzetno opasan jer skokom sa tih pontona automatski ulazite u dubinu koja je negde između četiri i pet metara. Taj deo je namenjen isklučivo vrhunskim sportistima, gde se ubacuju kajaci i veslački čamci u vodu, taj deo nije predviđen za kupanje ni kada je otvorena sezona kupanja“, objasnio je komandir Ronilačke službe.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs/B92)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare