ODMAH JOJ ODSECITE GLAVU AKO JE UHVATITE: Biolozi upozoravaju da se ZVER IZ REKE vratila! DANIMA MOŽE DA PREŽIVI VAN VODE

Invazivna vrsta ribe ponovo je viđena u SAD posle četiri godine i sada postoji zabrinutost da bi mogla da nastavi da se širi.

Odeljenje za očuvanje Misurija saopštio je da je severna zmijoglava riba upecana 19. maja u okrugu Vejn u podnožju Ozarksa. To je prvo viđenje ribe u Misuriju posle 2019. godine.

Nacionalni centar za invazivne vrste navodi da je pojava severne zmijoglave ribe zabrinjavajuća jer lovi i takmiči se sa domaćim vrstama.

– Ako vidite zmjoglavu ribu savetuje se da je odmah ubijete tako što ćete joj odseći glavu ili izvaditi iznutricu – kažu zvaničnici Misurija.

Biolog za upravljanje ribarstvom Dejv Knut smatra da je bilo „samo pitanje vremena“ kada će opasna vrsta nastaviti da se širi u Misuriju.

Severna zmijoglava je dobila jer izgleda poput zmije. Ima dugo i cilindrično telo sa ljuskama na glavi. Riba je sposobna da diše izvan vode i može se naći na kopnu.

– Ima sposobnost da prelazi kratke udaljenosti po kopnu i njihov organ nalik plućima omogućava im da prežive van vode do četiri dana – navode iz Centra za invazivne vrste.

Magazin Nacionalna geografija piše da je opasna riba poreklom iz Azije i da je izazvala ekološke probleme nakon što je uvezena u SAD. Prvi put je viđena u Merilendu i često se sreće na severoistoku države, ali je poslednjih godina sve više zabeleženih slučajeva i u Arkanzasu.

Mogu narasti do oko 85 centimetara i teške su oko pet kilograma.

– Riba ima široku temperaturnu toleranciju. Može se mrestiti više puta u toku jedne godine i može da preživi u vodama sa malo kiseonika. Uticaj na domaće riblje populacije tek treba da se utvrdi i to je nešto što ćemo morati da pratimo tokom vremena – rekao je Knut.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/Yahoo)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare