Đoković otvorio dušu srpskim medijima na RG o veri, vizuelizaciji, inspiraciji, pa moćno najavio finale

Novak Đoković se plasirao u rekordno 34. Grend slem finale i boriće se za rekordnu 23. titulu na najvećim turnirima, po čemu bi otklonio svaku dilemu, ako ona uopšte i postoji, ko je najbolji teniser svih vremena.

Ljubitelji tenisa mogli su da uživaju u nestvarnom tenisu u prva dva seta, prava teniska eksplozija viđena je na obe strane uz neke od poena godine koje su osvajali i jedan i drugi.

Ipak, na startu trećeg seta Alkaraza su iznenada počeli da muče grčevi, pa do kraja meča nije uspeo da pruži pravi otpor i Novak je obezbedio finale i bitku za svoj treći Rolan Garos.

Novak je održao i konferenciju na kojoj se „otvorio“, posebno srpskim izveštačima.

O prijateljskim odnosima sa mladim teniserima

– Ne mogu da pričam u ime drugih tenisera, mogu da pričam u svoje ime. Cenio sam kada sam bio mlad, kada me neko od vodećih tenisera pohvali ili savetuje, ispruži ruku mentorsku. Bilo je igrača koji su to radili, a ja se trudim za mlade igrače da ih poštujem, to je temelj svega. Izraz ljudskosti. A, onda i da im pružim podršku, kada je teško, kada se saosećam, jer sam i ja prolazio kroz to. Emocije su izuzetno jake, grčevi su mogući, nisam ih imao, ali znam da sam kuburio na početku karijere. Razumevanje za Alkaraza. Mnogi ga hvale, momak je na mestu, lepo se ponaša, ima sjajan karakter, nasmejan je, što se tiče tenisa, fantastičan igrač. Ako mi ne da jak razlog da odreagujem na negativan način i da kažem loše, zašto bih to uradio? Bio sam u istim situacijama i da budem kao oni, rivali smo i želim da pobedim, ali… Kada si mlad igrač i pružena ti je ruka podrške, mnogo je lepo. Kada sam bio mlad, to sam želeo, sada se trudim da osvestim to sada u sebi kada su mladi u pitanju.

Očekivanja pred finale

– Videćemo u nedelju. Ne želim previše da opterećujem sebe mislima šta će biti i kada bi bilo. Znam kako da pristupim pripremi za finale. Imaću preko puta mreže nekoga ko nije osvojio Grend slem, Rud je igrao u finalu Rolan Garosa, Zverev se vraća polako u formu. Igrao je sjajan tenis, pa je doživeo tu nesrećnu povredu. Za svaku pohvalu kako se vratio, znam šta da radim ako budem igrao sa njim. Ima servis, dobro se kreće za svoju visinu. Igrali smo, ali nismo igrali skoro. Što se tiče Ruda, specijalista za šljaku, znamo da ovde igra najbolji tenis, sama činjenica da je igrao finale Rolan Garosa dovoljno govori o njegovom kvalitetu. Očekujem da će biti čvršći, ko god bude preko puta mreže, znam šta ja da radim. Potrebno mi je da se oporavim, da dovedem telo u najbolje stanje za pet eventualnih setova.

O tome da je Alkaraz bio favorit pre meča

– Pa i jeste bio favorit, to nije čudno i neočekivano. Možda je osetio pritisak i nervozu, da bude on favorit protiv mene i nekoga ko je napravio istoriju. Pokazao je na mečevima pre toga da je favorit i da je prvi i da je imao dobre rezultate na šljaci. I to je u redu, prihvatio sam tu ulogu, možda olakšavajuća okolnosti, danas se to desilo.

Da li bi navijao za Alkaraza da ga je evenutalno pobedio

– Ne znam da li bih navijao za Alkaraza, navijam sada za sebe i za tenisere iz naše zemlje, videćemo kad završim karijeru za koga ću navijati.

O Alkarazu za srpske medije

– Sjajan momak, na mestu. Sve što radi, uvek odaje poštovanje prema suparnicima, sada prema meni. Zaslužio je čestitke na odluci da odigra do kraja. Videlo da ima problema fizičkih, opet je ostao uzdignute glave do kraja. Veoma zrela odluka, to govori o njemu i ljudima, Ferero ima dosta uticaja na njega i dobro poznaje taj osećaj na teren. I za publiku i za njega, desilo se šta se desilo. Na vrhunskom nivou je moguće da dobiješ grčeve, imali smo obojica pad krajem drugog seta, ja sam morao da se osvežem i presvučem, da se vratim u ritam.

– Videlo se krajem drugog seta da se nešto promenilo. Prvih par gemova kada se to desilo, nezgodno je igrati protiv nekoga ko ima poteškoća, bilo je bitno da se otcepim što sam i uradio. Srećan i ponosan. Još jedno veliko finale Grend slema.

O veri u Boga, vizuelizaciji

– Vizualizacija je priprema, sastavni deo, da bi se nešto ostvarilo mora čovek da to i zamisli. Eto, to je potvrda kakvu moć čovek ima. Svevišnji Bog je uvek tu, treba moliti anđele za zaštitu. Čovek mora da ima nekad i sreće, veliki sam vernik, verujem u intervenciju božju. Od mene zavisi kakav će biti moj život i rezultati. Pita se i drugi čovek koji je na terenu. Mislim da je 50 odsto posla završeno i pre nego što izađeš na teren, onda kad izađem praktično osećam da sam uradio sve što je u mojoj moći.

O kalendarskom Grend slemu

– Kalendarski Slem je veoma daleko, možda neće biti toliko ukoliko pobedim u nedelju! Samo gledam da pobedim u finalu, veoma sam blizu, znam ovaj osećaj i znam kako bi trebalo da pristupim u najboljem mogućem načinu. Tu su Rud i Zverev, oni imaju iskustva. Samo želim da se oporavim i da se pripremim za veliku bitku. Ako pobedim, onda možemo da pričamo o istoriji.


– Koji je najluđi?! Rekao bih možda onaj koji me je inspirisao, ovo je bila velika pobeda uprkos okolnostima. Rekao sam mnogo puta da želim da igram najbolji tenis na Rolan Garosu. Ponovo sam došao u idealnu poziciju, ono što me gura izjutra je osvajanje Grend slemova. Osvojio sam prvi ove godine, evo sada sam u finalu drugog. Laskavo je, potrebno je da pobedim u tom finalu. Znam šta treba da uradim sa svojim timom. Razmišljam o protivniku i o tituli.

Novak nije primetio da se nešto dešava sa rivalom pre grčeva

– Nisam osetio da se nešto dešava. I sam sam se mučio na kraju drugog seta, on je odigrao dobro i napravio brejk za set. Posle toga sam hteo da promenim odeću, do toaleta da odem i posle toga smo nastavili. Primetio sam da radi nešto sa rukom, onda sam video da ima grčeve jer pre toga nisam to primetio. Video sam da se mučio od tog momenta.

Da li je iskustvo bilo presudno i kakav je osećaj pred finale

– Ne mislim da iskustvo može da bude odlučujući faktor u ovim mečevima. Može da pomogne što se tiče emocija, ali neće vam pobediti meč. Morate da izađete sa planom i egzekucijom, to sam i pokušao da uradim. Moj tenis je bio na dobrom nivou, došao sam u momenat da se borim za još jedan Grend slem trofej. Volim ovaj osećaj, privilegija je, volim ovaj sport. Motivacija je veoma velika, nadam se da ću staviti ruke na trofej.

Kako je bilo nastaviti meč gledajući „ranjenog rivala“

– Kao što sam rekao, napor je bio jako veliki u prva dva seta. Osetila smo obojica to u nogama. Početak trećeg seta je bio neočekivan, niko nije računao na grčeve. Pokušavao sam da ostanem prisutan, on nije mogao da se kreće kako treba. Nije sigurno lepo publici da gleda takav meč u nastavku, ali tako je, kako je.

O zvižducima publike

– Nije me briga. Samo nastavljam da pobeđujem.

Kako se Alkaraz osetio i da li je Novak osetio nešto slično u karijeri

– Jesam, nekoliko puta. U mladosti sam se mučio na fizičkom planu, mogu da shvatim ono što te okružuje na najvećim turnirima na svetu. Možda prvi put je osetio da može da pobedi, nije autsajder, možda je to uticalo na njega. Ali, to je deo lekcije, samo mu je 20 godina, ima dosta vremena pred sobom. Pojavio se na scenu pre nekoliko godina, osvojio titulu, pa onda i Grend slem uz ulogu prvog na svetu. Ima odlične ljude oko sebe, karijera će mu napredovati, ako ostane zdrav, sve prilike su tu.

O poruci Alkarazu na mreži na kraju meča:

– Rekao sam da ima koliko god hoće ispred sebe i da će više puta osvojiti Rolan Garos, nemam sumnje. Kvalitetan je igrač, dinamičan, veoma kompletan igrač. Već je osvojio Grend slem, jedan od najmlađih u ovoj igri, ima o čemu da misli u budućnosti. Veliko poštovanje što je ostao do poslednjeg poena, bilo je jasno da se muči. Nesrećno za publiku, za njega i za sve nas. To je sport, jer kad se igra na visokom intezitetom, zahtevnom fizički, grčevi mogu da se dese. Želim mu brz oporavak i da se vrati još jači – rekao je Novak.


UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare