Nutricionistkinja Nataša Đukić ističe da su sirevi poput mocarele, švajcarskog i još nekoliko drugih veoma zdravi, a najviše zbog količine masti, proteina i kalcijuma koje sadrže.
Kada se radi o ishrani, postoje razni mitovi poput onog da su svi mlečni proizvodi nezdravi. Međutim, to nikako nije tačno.
Nutricionistkinja Nataša Đukić otkriva da postoji mnogo sireva koji su odlični i koje bi trebalo da uvrstite u vašu ishranu, a evo i zašto:
Mocarela
Ovaj mladi sir idealan je za one koji se boje visokog natrijuma, ali žele da nadopune rezerve proteina.
Švajcarski sir
Ima malo masti i bogat je vitaminom B12, što je neophodno za zdravlje mišića i nervnog sistema.
Parmezan
Bogat je kalcijumom i fosforom I sadrži veliku količinu proteina i malo masti.
Čedar
Ljubitelji čedar sira imaju 38 odsto manje šanse da pate od srčane insuficijencije, od onih koji ga izbegavaju
Buđavi sir
Nije lider samo po sadržaju natrijuma, većje i na prvim pozicijama po sadržaju kalcijuma.
Rikota
Sadrži sve vrste aminokiselina i proteina. Idealan je za one koji žele povećati mišićnu masu i sprečiti srčane probleme.
Feta sir
Dobra vest je da jedna porcija fete od 28g sadrži čak 4g proteina.
Mladi sir
Sadrži jednu od najboljih kombinacija nutrijenata, uključujući metionin.
Kozji sir
Ako vaše telo ne podnosi kravlje mleko, to nije razlog da sebi uskratite zadovoljstvo u formi kriške sira za doručak.
UDARNA VEST.rs(informer)