SRBIJU ĆE POGODITI SNAŽNO NEVREME: Ovaj deo je prvi na udaru pljuskova i grmljavinskih oluja sa gradom 

Današnji oblačni i grmljavinski sistemi premeštaće se u severoistočnoj visinskoj struji prema jugozapadu

Prvi dan vikenda doneo je Srbiji jače grmljavinske oluje sa obilnim pljuskovima i lokalnom pojavom grada, a prijavljena je i materijalna šteta.

I drugog dana vikenda nastaviće se veoma promenljivo vreme, a atmosfera će biti i više nego nestabilna.

Nakon današnjeg tmurnog jutra i prepodneva, uz vrlo sparno vreme, u drugom delu dana nad Srbijom će ponovo biti idealnih uslova za grmljavinske nestabilnosti.

U toku poslepodneva, a naročito pred kraj dana i tokom večeri u većem delu Srbije očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Nažalost, ponovo se ponegde očekuju grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. U tim predelima palo bi i preko 30 mm, lokalno i preko 50 mm kiše po kvadratnom metru, što bi dovelo do bujičnih poplava. 

Dakle, pri ovakvim padavinama ne postoji opasnost od izlivanja većih i srednjih reka, već od veoma malih rečnih tokova i potoka, koji u kratkom vremenskom intervalu nabujaju i za nekoliko metara, naprave veću štetu i isto tako vrlo brzo se vrate u svoje tokove. Inače, pri normalnom toku, visina ovih tokova je neretko do članka.

Ukoliko se ovakve obilne padavine pojave u gradskoj sredini, u tim predelima može doći do urbanih poplava, dakle, ne zbog izlivanja reka, već zbog nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

I u Beogradu će u drugom delu dana biti lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Na širem području grada biće uslova za grmljavinske nepogode.

Današnji oblačni i grmljavinski sistemi premeštaće se u severoistočnoj visinskoj struji prema jugozapadu.

Zbog opasnosti od grmljavinskih nepogoda, u poslepodnevnim i večernjim časovima treba izbegavati boravak na kritičnim mestima, poput njiva, poljana, šumskih kompleksa…

Veliki oprez preporučuje se danas i u saobraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i klizavi, uz veće zadržavanje vode, a najveći oprez savetuje se kod pojava grmljhavinskih uslova i da se vožnja prilagodi uslovima u saobraćaju i vremenskim uslovima.

Veoma slična vremenska situacija očekuje se i narednih dana, odnosno do kraja maja, a pljuskovi sa grmljavinom i oluje biće svakodnevna pojava.

I danas, ali i do kraja maja, jutarnje temperature biće od 11 do 17°C, tokom dana od 22 do 26°C, što su vrednosti oko ili malo ispod proseka za kraj maja.

S obzirom na to da će zbog padavina biti povećana relativna vlažnost vazduha, očekuje se i veoma sparno vreme.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare