OPASNO! Truju nam decu sokićem koji može da izazove rak 

Sok sadrži, između ostalog, dodatak koji je u mnogim zemljama zabranjen jer je utvrđeno da je kancerogen.

U Srbiju se sa Kosova uvozi, kako kaže deklaracija, „ćao – sok za decu“, koji sadrži aditive i veštački zaslađivač koji mogu izazvati veoma opasne posledice po zdravlje. U pitanju su pojačivači ukusa, a neki od njih su zabranjeni u mnogim zemljama. Na deklaraciji ovog soka navedeni su aspartam, natrijum-ciklamat i kalijum-acesulfam, koji kod nas još nisu zabranjeni, ali je propisana dozvoljena količina. Međutim, na ambalaži ovog soka nema podataka i nije istaknut udeo problematičnih supstanci!

Stručnjaci navode da se radi o čistoj hemiji, a ne o voćnom soku, kao i da su veštački zaslađivači koji se nalaze u ovim dečjim sokićima izuzetno štetni po zdravlje, s obzirom na to da su čak i do 200 puta slađi od običnog šećera i povećavaju izglede za pojavu raka kod ljudi.

Takođe, dodaju da je problematično to što ovakvih sastojaka ima u sokovima i pojedinih drugih proizvođača, a nigde nije jasno istaknuto da se radi o, primera radi, acesulfamu, koji je izuzetno štetan. U sokovima se takođe nalazi i ozloglašeni aspartam, a stručnjaci ističu da se on nalazi i u mnogim bombonama, žvakama i drugim industrijskim proizvodima. Kod dece podstiče hiperaktivnost, gubitak memorije i izaziva glavobolje. 

Velike zablude

Pojedine studije čak kažu da aspartam može da dovede do pojave malignih tumora, limfoma i leukemije, a posebno je opasan ako se koristi tokom trudnoće.

Nutricionista Jovana Srejić za Zaštitnik potrošača ističe da je posebno pogrešno mišljenje da su veštački zaslađivači bolji od šećera i dodaje da je deci najbolje praviti prirodne sokove.
– Potpune su zablude da su ti zaslađivači zamena za šećer. Jasno da nisu dobri ni za koga, a pogotovo ne za decu. Mogu da izazovu razna stanja – od alergijskih reakcija do mnogo ozbiljnijih bolesti – započinje Srejićeva.

Nema količine

Komentarišući konkretno štetnost zaslađivača korišćenog u sokovima „ćao“, ona ističe da njegovo prekomerno korišćenje može da dovede do gubitka memorije, glavobolje i lupanja srca.

– Kada su u pitanju drugi sastojci, kao što su natrijum-ciklamat i acesulfam, oni mogu biti čak i kancerogeni. Acesulfam je čak zabranjen u pojedinim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država. Takođe, smatra se da veštački zaslađivači narušavaju zdravu mikrofloru u crevima – kaže Srejićeva, prenosi Informer.

Ona ističe da svi zaslađivači imaju dozvoljenu količinu po kilogramu telesne težine, ali da proizvođači ne istaknu uvek jasno kolike su količine tih sastojaka.
– Proizvođači ne navode u kojoj količini ih dodaju, tako da je teško proceniti koliko ih dete unese, a to je vrlo opasno – zaključuje Srejić.

U Udruženju za zaštitu potrošača „Efektiva“ potvrđuju da su neki od zaslađivača ukusa zabranjeni u mnogim zemljama.
– Kod nas su propisane dozvoljene granične vrednosti, ali to obično nije jasno istaknuto na deklaracijama. Konkretno na ovom soku „ćao“ nema podataka o količini i udelu zaslađivača! Da li neko ovo kontroliše i kako, nije nam poznato – kažu u ovom udruženju.

OZBILJNE POSLEDICE PO ZDRAVLJE

Šta sve mogu da uzrokuju veštački zaslađivači aspartam i natrijum-ciklamat

* povećan apetit
* migrene
* limfom
* leukemija
* smanjenje plodnosti
* štetne promene na ćelijama embriona
* rak mokraćne bešike

Šta kažu istraživanja za kalijum-acesulfam 
– Kancerogeno dejstvo 
– Poremećaj metabolizma
– Poremećaj nivoa šećera u krvi
– Poremećaj funkcije mozga

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare