„KINŽAL“ PROTIV „PATRIOTA“ Dva najjača oružja u Ukrajini imala okršaj, a rezultat je potpuna misterija: Da li je američki ponos oborio Putinovu „NEPOBEDIVU“ RAKETU? 

Rusija je u lovu na najnoviji dodatak ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani. Njeni napredni projektili “kinžal”, oružje koje se donedavno cenilo kao “nepobedivo”, sada je na velikom testu sa američim “patriotom”.

Iako se smatra među najnaprednijim sistemima u svetu, baterije “patriota” koje brane ukrajinske gradove nije teško pronaći – njihovi radari emituju odajuće frekvencije koje Rusija može da detektuje a Moskva ih targetira sa jednim od svojih najboljih projektila koje je teže oboriti.

Dobra vest za Ukrajinu, kako kažu stručnjaci, je što je “patriot” ima najbolje šanse da obori “kinžal” kad je na meti projektila, ali ipak ima ograničenja u njegovim sposobnostima. Za sada se “drži” protiv “kinžala” koji – iako dobar – nije baš opravdao navode da protiv njega “nema odbrane”.

Napadi „kinžalima“

Američka i ukrajinska vojska nedavno su potvrdile da je početkom ovog meseca, prvi put, baterija “patriota” MIM-104 oborila KH-47M2 “kinžal”, za koji je Rusija tvrdila da je njeno nazaustavljivo hipesonično oružje.

CNN je preneo, pozivajući se na američke zvaničnike, da je projektil pokušao da uništi “patriot” nakon što je Rusija detektovala emitovanje signala, što joj je omogućilo da targetira sistem. Ali, sistem se aktivirao i presreo moćan projektil.

Rusija je porekla da je izgubila jedno od svojih “superoružja“.

U utorak je došlo do druge bitke u vazduhu. Rusija tvrdi da je “kinžalom” uništila “patriot” blizu Kijeva, kao i da su “sve dodeljene mete pogođene”. Ali, Ukrajina sa druge strane kaže da je oborila svih šest lansiranih “kinžala”, zajedno sa najmanje 12 drugih projektila. Neimenovani američki zvaničnici rekli su CNN-u da je “patriot” verovatno oštećen, a ne uništen kako tvrdi Rusija. Rojters je preneo da deluje da je šteta minimalna, dok je izvor “Tajmsa” rekao da baterija ostaje operativna u borbi protiv pretnji.

Ako su “kinžali” oboreni, kako se veruje, to bi značilo da je Moskva ostala bez sedam hipersoničnih raketa za manje od mesec dana. Oboreni “kinžali” i oštećeni “patriot” podsetnik su da ništa nije zaista nepobedivo.

Šta je “kinžal”?

To je ruski hipersonični balistički projektili koji se lansira iz vazduha.

Projektili KH-47M2 “kinžal” – što znači bodež – navodno mogu da dosegnu brzinu od 10 maha, odnosno 12.000 km/h, a domet im je 2.000 km. Mogu da nose konvencionalne i nuklearne bojeve glave i mogu se lansirati sa bombardera Tu-22 M3 ili presretača MiG-31K. Ruski državni mediji navode da je domet projektila 2.000 km kad ga nosi MiG-31K, a 3.000 kad ga nosi Tu-22M3. Nosivost mu je 480 kg.

Raspoređen je u vazdušnim bazama ruskog Južnog i Zapadnog vojnog distrikta. “Kinžal” je ušao u upotrebu u decembru 2017. i bio je jedno od pet novih ruskih strateških oružja koje je predsednik Vladimir Putin otkrio u martu 2018.

Sposobnost lansiranja visoko manevarskog oružja pri hipersoničnoj brzini pruža svakoj zemlji značajnu prednost, jer takvo oružje navodno može da izbegne skoro svaki odbrambeni sistem koji se koristi.

– Nema veze odakle dolazi pretnja. Ako je ne možete videti, ne možete se odbraniti protiv nje – rekao je general Džon Hajten tokom obraćanja u Vašingtonu u januaru 2020.

Proizvodnja jednog “kinžala” košta oko 10 miliona dolara.

Šta je “patriot”?

“Patriot” se smatra jednim od najdelotvornijih PVO sistema za odbranu vazdušnog prostora od balističkih i krstarećih projektila, kao i nekih letelica.

MIM-104 “patriot” je visokomobilan raketni sistem zemlja-vazduh koji se postavlja na vozila i glavni je sistem vazdušne i raketne odbrane američkog arsenala, prema Projektu protivraketne odbrane Centra za strateške i međunarodne studije.

Sadrži multifunkconalni radar koji istovremeno osmatra vazdušni prostor, otkriva i prati projektile, označava cilj i ispaljuje navođene rakete.

Ukupna masa rakete je 1.000 kg, a sa kontejnerom 1.600. Projektil ima bojevu glavu tešku do 80 kg. Baterija se obično sastoji od osam lansera naoružanih sa četiri presretajuća projektila i sistema podrške poput radara i kontrolne stanice. Projektil za presretanje može da eliminiše metu na visini od 24 km, navodi „Insajder“.

Sistem koristi različite tipove raketa i može da vrši udare po balističkim raketama, letelicama, krstarećim projektilima, pa čak i lutajućom municijom i dronovima – što bi doduše bilo preskupo.

U izveštaju američkog Kongresa navodi se da nova baterija košta oko 1,1 milijardu dolara, uključujući 400 miliona za sistem i oko 690 miliona za projektile. Procenjeno je da presretači “patriota” koštaju oko četiri miliona po projektilu.

Sistem je originalno dizajnirao “Rejteon” šezdesetih a prvi put se oprobao na bojnom tlu tokom Zalivskog rata početkom devedesetih. Od tada su ga koristile strane vojske, poput izraelske i saudijske. “Vašington post“ je ranije naveo da SAD imaju oko 15 bataljona “patriota” od kojih su mnogi raspoređeni u Evropi i na Bliskom istoku. Nekoliko partnera i saveznika SAD takođe imaju svoje “patriote” američke proizvodnje.

„Kinžal“ u poređenju sa „patriotom“

Ukrajina je dobila do sada dva sistema “patriot”, jednog od SAD, a drugog od Nemačke. Ti sistemi, od kojih je prvi stigao u aprilu, jačaju ukrajinsku odbranu, ali njihov ograničen broj znači da Kijev ne može da priušti da izgubi nijednog od njih. 

Moskva je prethodno upozoravala NATO da ne šalje “patriot” Ukrajini. Rusija je rekla da je “patriot” na njenoj meti, a njega nije teško uočiti zbog odajućih signala. Njegov radar emituje potpis koji se ističe među ostalom bukom. Takođe se može detektovati i pratiti vizuelno, satelitima ili dronovima. 

“Patriot” je takođe meta pristojne veličine na bojnom tlu, sa svojim baterijama i višestrukim lanserima i drugim komponentama, kao i nekoliko desetina članova osoblja. Kad je “patriot” na meti, neke od karakteristika “kinžala” koje posebno zadaju problem braniocima – poput njegove sposobnosti da manevriše u letu – potencijalno postaju manji problem.

– U situaciji presretanja, što ste bliže meti imate veću kinematičku fleksibilnost da izvršite taj angažman – rekao je “Insajderu” Jan Vilijams, zamenik direktora Projekta protivraketne odbrane, dodajući da bi projektil “na kraju morao da prestane da manevriše i da se spusti”, što odbrani blizu mete – ili samoj meti – daje neku vrstu maksimalne felksibilnosti.

– Što ste dalje od mete, to fizika postaje izazovnija – dodao je on.

Procene su da Rusija ima samo ograničenu zalihu “kinžala”. “Insajder” navodi da se Rusija suočila sa značajnim nedostacima u zalihama precizno navođene municije zbog čega se okrenula jeftinijim ali manje efikasnim alternativama, poput iranskih dronova.

– Kapacitet ukrajinskog “patriota” je u stvari veći i dublji od takvih vrsta balističkih projektila – smatra Vilijams.

Ako je to slučaj, Rusija onda ne može da priušti da ih gubi na ukrajinske “patriote”, a posebno ne šest njih istovremeno.

UDARNA VEST.rs



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare