„PROVERAVAĆEMO PO ADRESI, KAZNE ĆE BITI RIGOROZNE“ Iz MUP-a objasnili koje uslove građani koji imaju oružje moraju da ispune

Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a objasnila je da prilikom dobijanja dozvole za oružje, vlasnik mora da ispuni i prostorno-tehničke uslove za čuvanje oružja – da ima sef pod ključem ili na šifru.

– Proveravaćemo po adresi da li postoje uslovi za čuvanje. Ako nisu ispunjeni oružje, će biti oduzimano, a kazne će biti rigorozne – ističe Otović Pjanovićeva.

Građani su do danas predali 13.300 komada oružja, najnoviji je podatak koji je danas izneo Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, u Smederevu na prikazu neregistrovanog oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, koja su od 8. maja građani predali policijskim stanicama. On je rekao i da je do danas prikupljeno i više od 2.000 bombi i eksplozivnih naprava. Među oružjem je bilo i zolji, snajpera, mitraljeza…

U MUP-u podsećaju da svi koji žele da se oslobode oružja, mogu to da urade do 8. juna, bez ispitivanja porekla oružja i bilo kakve krivično-pravne odgovornosti.

Neregistrovano oružje, koje su građani do sada predali MUP-u, biće prikazano danas, u mestu Duvanište, na isključenju Kolari na auto-putu kod Smedereva. Pojedine procene kažu da na svetu ima više od milijardu komada oružja.

Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala navodi da MUP, zaključno sa jučerašnjim danom, ima kompletne podatke o predatom oružju, te da će danas biti saopšteni. Ističe i da su brojke znatno veće od prethodno saopštenih.

„Shvaćena poruka države“

Prema rečima Otović Pjanovićeve, utisak je da su građani osvešćeni zbog dešavanja poslednjih dana u Srbiji, te da se vidi poverenje građana u policiju.

– Građani su sagledali rizike koje nosi držanje oružja u kući, čak i oni koji imaju legalno oružje – kaže Otović Pjanovićeva i dodaje da oni koji imaju smetnje mogu pozvati policiju i tako predati oružje. Ističe da se oružje predaje uz poverenje i saradnju.

Kako je rekla, akcije dokazuje da imamo mehanizme i da smo ozbiljni, te da izmene i dopune određenih zakona se usklađuju, kao i nema podataka da je bilo problema pri predaji oružja.

– Građani su shvatili poruku države, postoji poverenje u policiju i građani vraćaju oružje. A mi ćemo pokazati da i treba da nam veruju – napomenula je i dodala da i posle smrti vlasnika, naslednici mogu da predaju legalno oružje na čuvanje koje je posedovao do ostavinske rasprave, i to u policiju po poslednjem prebivalištu preminulog vlasnika.

Govoreći o poreklu nelegalnog oružja, Bojana Otović Pjanović je rekla da može biti sa teritorija nekada zahvaćenih ratovima, možda je to oružje nekada bilo legalno, pa je preneto kod nas i sada se nalazi u nelegalnom posedu. 

„Kontrole svih streljana“

Najavila je da će MUP uložiti dodatne napore da se smanji unos nelegalnog oružja u našu zemlju.

Kada je reč o boravku dece u streljanama, rekla je da je smo imali odlične zakonske procedure, a sada kada se rade dopune zakone, sagledavaju se i predlozi civilnog sektora.

Kaže da će biti kontrole apsolutno svih streljana i da će se napraviti propisi, zabrana ulaska maloletnim licima u streljane, kao i obučavanje maloletnika da rukuju oružjem. 

Istakla je da će biti posebno krivično delo za osobu koje omogućava maloletniku da dođe u posed oružja ili ga obučava, a da će bilo ko moći da prijavi policiji ukoliko vidi dete od 10 godina u streljani.

Objasnila je da prilikom dobijanja dozvole za oružje vlasnik mora da ispuni i prostorno-tehničke uslove za čuvanje oružja, da ima sef pod ključem ili na šifru.

– Mi ćemo po adresi proveravati da li postoje uslovi za čuvanje i ako oni nisu ispunjeni oružje će biti oduzimano i kazne će biti rigorozne – navela je Bojana Otović Pjanović.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare