SVI MORAMO DA OTVORIMO OČI Deca i mladi najavljuju pucnjave da bi privukli pažnju, ne plaše se ni hapšenja, STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Nakon dva masakra u Srbiji, koja su se desila u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru i okolini Mladenovca, a u kojima je ubijeno čak 17 pretežno mladih osoba, dok je 21 teško ranjena, primetno je da se na društvenim mrežama objavljuju jezive poruke kojima pojedinci najavljuju da će počiniti novi zločin!

Iako policija već hapsi svakoga za koga sazna da preti, a neki od njih zaista mogu biti potencijalno opasni, stručnjaci za Kurir upozoravaju da većina njih, pa i po cenu hapšenja, to radi kako bi privukla pažnju i sakupila lajkove! Većinom su tinejdžeri u svojim postovima ne samo podržavali ubice već i pisali da će počiniti sličan krvavi pir.

Psiholog Dragica Mihajlović objašnjava za Kurir da je ovo što nam se dešava prethodnih dana nešto novo sa čim se suočavamo, ali da smo mogli očekivati da se u nekom trenutku može dogoditi.

– Ispostavilo se da su osobe koje ćute i sve to nose u sebi najopasnije, dok s druge strane imamo mlade koji koriste ovu tragičnu situaciju da na mrežama najavljuju da će učiniti masovna ubistva kako bi privukli pažnju na sebe, a zapravo nisu svesni ni uzroka, a ni posledica toga. Žele da sakupe pratioce i lajkove od iste grupe ljudi koji će to podržavati.

Mreže su to zlo današnjice, a čini mi se da je jedna od njih, mislim na Tiktok, definitivno na vrhuncu. Deci, mladima, ali i starijim odraslim osobama sve je postalo lajk i broj pratilaca. Nema više realnosti, žive u tom virtuelnom svetu – kaže Mihajlovićeva i dodaje da su i roditelji zavisni od mreža.

Prema njenim rečima, pojedinci zaista mogu biti opasni, te zato nadležni treba da reaguju na sve te objave kako bi utvrdili okolnosti zbog kojih su postavljane.

– Pored ključnog problema današnjice – depresije, treba se nadalje baviti problemom zavisnosti od mreža i decu hitno vratiti školi i realnom životu. Ona su zbog toga izgubila empatiju i zato se treba raditi na njihovom emocionalnom stanju. Iako i dalje ima dece koja nemaju mreže i saosećajna su, ipak ova druga strana dominira i utiče.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare