PARTIZANU ISTEKLO VREME, NEĆE MU GLEDATI KROZ PRSTE: Crno-beli isključivi krivci što neće igrati Superligu Srbije 

Pravila su ista za sve, povlađivanje bi uticalo na regularnost takmičenja. Nek se zapitaju da li čine dobro za razvoj srpske košarke, konstatuje izvor našeg portala.

Partizanu je pobegao voz za Superligu Srbije. Kao grom iz vedra neba, dok crno-beli igraju četvrtfinalnu seriju Evrolige s Realom, odjeknula je vest da oni ni ove sezone neće igrati u domaćem prvenstvu.

Prošle godine su svesno istupili, a ove su zakasnili s podnošenjem prijave za licenciranje. Rok je bio 24. april u podne, Partizan je aplicirao 29. aprila, s tim da je prijava do Košarkaškog saveza Srbije i Košarkaške lige Srbije stigla 3. maja. Zbog toga, ali i prema informacijama do kojih je portal Republika.rs došao iz izvora dobro upućenog u sistem licenciranja ekipa za nastup u Superligi, nameće se zaključak da je Partizan isključivi krivac jer je zakasnio s podnošenjem prijave.

JASNI ROKOVI


– Prema pravilniku, sve ekipe po završetku KLS dužne su da prijave timove za nastup u Superligi, na isti način kao što su to radile na početku sezone, s tim da je bio prelazni rok do 72 sata pre početka Superlige. Rok za dostavljanje dokumentacije KSS, koji posle obrade podataka konstatuje da li je sve u redu i prosleđuje je KLS, bio je ponedeljak 24. april u podne. Partizan do tog roka nikome ništa nije dostavio, ni KSS ni KLS. Koliko znam, klubovi koji imaju pravo nastupa u Superligi su na vreme dobili obaveštenje o rokovima, a nekoliko dana pre isteka roka su dobili i podsetnike da podnesu dokumentaciju za licenciranje. Ne mogu da se pravdaju da su dva dana pre isteka roka bila vikend jer je ostalih sedam ekipa podnelo sve potrebne i validne papire. Od Partizana nije bilo ni traga ni glasa iako je za pripremu dokumentacije potrebno oko pola sata budući da su te spiskove već pravili na početku sezone – navodi naš izvor.

Kao što se saznalo u javnosti, Partizan je tek 29. aprila pisao KLS i KSS sa zahtevom da im se omogući licenciranje za Superligu. S tim da je zbog praznika dokumentacija, posle obrade u KSS, do KLS stigla tek 3. maja po podne.

– Partizan je obavešten da ekipa ne može biti licencirana jer to zbog probijanja roka nije u skladu s propozicijama takmičenja. U petak je sazvano i Predsedništvo KLS, gde je konstatovano da je sedam ekipa na vreme podnelo dokumentaciju i da su licencirane, ali ne i Partizan. Konstatovano je da su pravila ista za sve, te da bi povlađivanje i gledanje nekom kroz prste uticalo na regularnost takmičenja, tim pre što je ono već počelo. KLS se očigledno držao striktno pravila, dok Partizan mora da odgovori zašto neko čiji je to posao u administraciji, nevezano za ekipu koja je igrala mečeve plej-ofa Evrolige, nije podneo dokumentaciju u roku. Zato u Partizanu moraju da se zapitaju da li čine dobro za razvoj srpske košarke jer kao tako bitan klub dozvoljavaju sebi ovakve propuste, pa neće igrati domaću ligu drugu godinu u nizu – zaključuje naš sagovornik.

OSTALA JE NADA

Ovakva situacija zvuči potpuno nerealno Miroslavu Muti Nikoliću, nekadašnjem treneru Partizana. On je pre godinu dana, kada su crno-beli svesno istupili iz Superlige, kritikovao taj potez kao loš po srpsku košarku, a ni sada nema drugačije mišljenje.

 Nije normalno ovo što se desilo. Valjda je bio neko u toj nekoj kancelariji s obavezom da podnese dokumentaciju u ime Partizana. Neka oni sada to rešavaju. Nadam se da nije još sve gotovo. Glave koje odlučuju su tamo na drugoj strani, nadam se da će svi biti razumni zbog interesa srpske košarke. Domaću ligu moramo da očuvamo, da je ojačamo, a to bez najboljih klubova nije moguće – poručio je Nikolić.

Format takmičenja

Superliga je već počela u sistemu u kojem je osam ekipa podeljeno u dve grupe – U A grupi su FMP, OKK Beograd, Zlatibor i Spartak, dok su u B grupi Vojvodina, Mega, Metalac i Borac. Pobednici grupa, u zavisnosti ko ima bolji učinak, zauzeće pozicije tri i četiri u polufinalu. Njima je s pozicije jedan trebalo da se pridruži Partizan, kao bolje rangirani u AdmiralBet ABA ligi, dok poziciju dva treba da zauzme Crvena zvezda Meridianbet.

Naš portal je ovim povodom stupio u kontakt i sa svim akterima, ali do zaključenja broja odgovore nismo dobili. Iz KLS je poručeno da se neće oglašavati do ponedeljka, iz Partizana da moraju da vide s advokatom kakve su im sada mogućnosti, dok predstavnici drugih klubova nisu želeli da se mešaju u tuđe probleme.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare