VAŠINGTONU PRETI TOTALNA IZOLACIJA?! Crne prognoze za SVETSKOG HEGEMONA, posledice AGRESIJE nad suverenim državama ĆE BITI NESAGLEDIVE?! 

– Brazil, koji ima najveću populaciju, ekonomiju i teritoriju u Latinskoj Americi, povećao je interakciju sa Kinom, a njegov predsednik Luiz Inasio Lula da Silva obećao je da će izgraditi novi svetski poredak zajedno sa Si Đinpingom i pozvao Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da prestanu da isporučuju oružje Ukrajini. Saudijska Arabija, koja je pre nekoliko nedelja počela da govori o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Izraelom, pojačava saradnju sa Rusijom u oblasti proizvodnje nafte – navodi se u članku. 

Vašington pokušava da povrati svoj status hegemona, kao i da obuzda Kinu, za koju čak pokušava da se uzdrži od tradicionalne kritike režima koji mu na ovaj ili onaj način ne odgovaraju, piše autor.

Konkretno, tokom posete Vijetnamu, američki državni sekretar Entoni Blinken nije kritikovao Komunističku partiju zemlje, čija politika nije po volji demokratama, kaže se u članku. Slična situacija se razvila i sa Filipinima zbog njihovog strateški važnog položaja.

– Pomoć Filipina je apsolutno neophodna u ozbiljnom pokušaju da se Kina odvrati od napada na Tajvan – ističe autor. 

Razni penzionisani politički i obaveštajni stručnjaci pokušavaju da pokažu da je američka politika predavanja i sankcija progresivna spoljna politika, ali u stvari, konstantno uvođenje novih ekonomskih ograničenja i zamera „krivim“ državama samo udaljavaju Vašington od cilja stvaranja moćnu antikinesku koaliciju i time odbraniti svoj status svetskog hegemona. Svet koji je izgradila Bela kuća se raspada, a SAD su u opasnosti da ostanu same, rezimira The Vall Street Journal. 

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare