DA LI JAJA TREBA KUVATI U KLJUČALOJ ILI HLADNOJ VODI? Kuvari KONAČNO dali PRAVI ODGOVOR! Samo ovako ćete ih LAKO OLJUŠTITI

Ako u Gugl pretraživaču ukucate „tvrdo kuvana jaja“, pronaći ćete više od 28 miliona članaka koji govore o tome kako ih skuvati ili pripremiti, s tim da su saveti za kuvanje različiti: od toga da ih treba samo ubaciti u ključalu vodu i kuvati tri do pet minuta, pa do toga da ih je bolje staviti u hladnu, pa kuvati polako desetak minuta.

Ni brojni štampani kuvari ne mogu da se usklade oko toga šta je bolje. Ako želite da pripremite baš tvrdo kuvana jaja, ne nude jednoznačno rešenje. Tako, na primer, jedan od autora kuvara, Mark Bitman, kaže da jaja treba staviti u šerpu s vodom na sobnoj temperaturi, upaliti vatru i pustiti vodu da vri. Potom isključiti šporet i poklopiti šerpu, te ostaviti jaja da odstoje desetak minuta.

S druge strane, Džej Kenji Lopez-Alt, dobitnica nagrade The Food Lab preporučuje da jaja spustite u već ključalu vodu na 30 sekundi, pa odmah u tu vodu dodate kockicu leda, kako bi se smanjila temperatura. Potom treba smanjiti temperaturu i kuvati jaja još 11 minuta.

Dakle, kako zapravo skuhati jaja da budu tvrda?

Evo šta kažu dvojica profesionalnih kuvara – Nik Korbi (saosnivač Egg Shopa i autor knjige „Egg Shop“) i Džejson Hua (holandski „chef de kitchen“) iz Njujorka: obojica su se složili da jaja treba spustiti u šerpu s ključalom vodom.

– Primetio sam da se jaja zalepe za ljusku kad ih ubacim u hladnu vodu, kaže Hua. I Lopez-Alt u svojoj knjizi kaže da se belanca koji se kuvaju u hladnoj vodi jače vežu s membranom s unutrašnje strane ljuske jajeta, pa to možda i nije najbolji izbor ako nakon kuvanja želite da ih očistite tako da ostanu u komadu.

Korbi kaže da ih je važno kuvati i u dovoljno vode da pokrije sva jaja, tako da je voda barem centimetar iznad njih. Dodaje kako on lično pomalo praznoverno dodaje malo alkoholnog sirćeta, so i prstohvat sode bikarbone u vodu pre nego što se zagreje, kako bi bio siguran da će se jaja bolje moći da se oljušte.

Jednom kad ih spustite u vruću vodu, pustite ih da se kuvaju 10 do 11 minuta, u zavisnosti od veličine, savetuje Hua, dok Korbi predlaže snižavanje temperature i kuvanje 8 minuta.

Nakon što skuvate jaja, tajna je u tome da ih odmah prebacite u ledenu vodu, odnosno činiju napunjenu ledom i s malo hladne vode, kako biste zaustavili dalje kuvanje u jajetu i što pre ih ohladili.

– Ovo je jako važno da biste jaja lakše očistili, a da zadrže konzistenciju – kaže Korbi, koji jaja ostavlja u ledenoj vodi barem pet minuta pre nego što počne da ih ljušti.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare