„UBIO JE SVOJU MAJKU I SESTRU, A SAHRANILI GA KAO HEROJA“ Rusi besni i u šoku dočekuju mrtve vojnike: Zar da ovakvi leže pored junaka?!

Mnogi ruski osuđenici koji su se borili na frontu u Ukrajini na kraju su platili najveću cenu, ali njihovi sunarodnici kod kuće ne mogu da se slože oko toga da li im treba odati počast ili ne.

Grupa Vagner, ruska paravojna organizacija koju je osnovao Jevgenij Prigožin, izazvala je kontroverzu regrutovanjem osuđenih kriminalaca da se bore u Ukrajini u zamenu za njihovu slobodu. Grupa je prošlog meseca saopštila da će prekinuti tu praksu, a izveštaji sugerišu da su zatvorenici počeli da odbijaju da idu jer nisu želeli da budu angažovani u samoubilačkim misijama.

Neki zatvorenici koji su postali vojnici su se žalili da nisu prošli dovoljno obuke, da im nije dato dovoljno oružja i zaliha, i u suštini su poslati na front da umru. Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je na obaveštajnom brifingu ranije ovog meseca da je oko polovina svih ruskih zatvorenika poslatih u borbu protiv Ukrajine ubijena ili ranjena.

Britanske obaveštajne službe saopštile su prošle nedelje da se ruske snage sada suočavaju sa „egzodusom“ trupa pošto se očekuje da će hiljade zatvorenika koji su se borili u zamenu za pomilovanje biti oslobođeni.

Ali vojnici koji se vraćaju – bilo da se vraćaju mrtvi ili živi – malo je verovatno da će biti dočekani sa univerzalnom zahvalnošću.

Roman Lazaruk, bivši zatvorenik iz ruske Rostovske oblasti, osuđen je 2014. za ubistvo svoje majke i sestre, navodi „Njujork tajms“. Nakon što je poginuo u bici za Bahmut, sahranjen je u „Aleji heroja“, delu groblja koji uključuje i veterane Drugog svetskog rata.

Međutim, neki članovi zajednice osudili su postupanje prema njemu, uključujući i nekadašnju drugaricu njegove sestre.

– Šta je uradio ovaj Lazaruk ili drugi momci? Ubijali su, krali, ubadali, silovali, otišli ​​u zatvor i izašli da nastave da ubijaju. Kakvi su to heroji? – rekla je ona za lokalne medije.

Sporovi su takođe doveli do sukoba lokalnih zvaničnika, koji bi možda želeli da izbegnu kontroverzu davanja javnih počasti osuđenima, i stanovnika koji žele da se prema palim vojnicima postupa s poštovanjem kao prema braniocima otadžbine, piše „Tajms“.

Kada je gradonačelnik u ruskom Krasnodarskom kraju pauzirao sa sahranjivanjem osuđenika koji su poginuli u bitkama zbog javne polemike oko njih, osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin je zapretio da će gomilati tela u gradonačelnikovoj dnevnoj sobi, navodi „Tajms“.

Neki stanovnici su takođe zabrinuti zbog pomilovanih zatvorenika koji se vraćaju kući živi, a koji bi i dalje mogli da budu nasilni i vrate se kriminalu. Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da bi povratak bivših zatvorenika u rusko društvo mogao da predstavlja pretnju za zajednice, napominjući da će doći do „iznenadnog priliva često nasilnih prestupnika sa nedavnim i često traumatičnim borbenim iskustvom“.

UDARNA VEST.rs



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare