Putin ispratio Sija, kineski lider poručio: Dešavaju se promene koje se nisu desile 100 godina

Kineski predsednik Si Đinping napustio je Kremlj nakon svečane večere i razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Predsednik Rusije izašao je da isprati kineskog kolegu do automobila. Lideri su se rukovali i kratko razgovarali.

„Sada se dešavaju promene koje se nisu desile 100 godina. Kada smo zajedno, mi pokrećemo te promene“, rekao je Si.

Putin se saglasio s tim i poželeo mu srećan put. Više puta mu je mahnuo u znak pozdrava.

Zabrinjavajuća poruka o „promeni kakvu svet nije video 100 godina“ poslata je nakon što je Putin rekao da će reagovati na planove Velike Britanije da Ukrajini pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom.

Podsetimo, Siju je u utorak uveče u Kremlju priređena svečana večera.

„Rusko-kineski odnosi su na najvišem nivou ikada“, rekao je Putin u uvodnom govoru na večeri. Dodao je kako odnos Rusije i Kine ima bezgranične mogućnosti i perspektive.

Putin je svoj govor završio tako što je nazdravio u čast Sija i kineske delegacije, kao i produbljivanja partnerstva i strateške saradnje.

Nazdravio i u ime ruskog i kineskog naroda.

Tokom dvodnevne državne posete kineskog predsednika Rusiji, dvojica lidera neformalno su u ponedeljak razgovarala više od četiri i po sata, a u utorak je zvanični deo posete Si Đinpinga Kremlju trajao šest sati.

U zajedničkoj izjavi Moskve i Pekinga o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje, objavljenoj na sajtu Kremlja, navodi se da Rusija i Kina apeluju na prekid svih koraka koji doprinose eskalaciji napetosti i odugovlačenju borbenih dejstava u Ukrajini.

„Strane pozivaju na prekid svih poteza koji doprinose eskalaciji napetosti i odugovlačenju borbenih dejstava, a takođe apeluju na izbegavanje dalje degradacije krize sve do njenog potpunog prelaska u nekontrolisanu fazu. Strane su protiv svih jednostranih sankcija, uvedenih zaobilaženjem Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, ističe se u izjavi, prenosi Tanjug.

U zajedničkoj izjavi se naglašava da Rusija i Kina nameravaju da se uzajamno podržavaju po pitanju zaštite interesa svake od njih, a pre svega, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, bezbednosti, da su se države dogovorile da redovno sprovode zajedničke patrole na moru i u vazduhu, kao i zajedničke obuke i da izražavaju veliku zabrinutost zbog jačanja veza NATO sa zemljama azijsko-pacifičkog regiona po vojnim pitanjima.

Moskva i Peking su pozvali NATO da poštuje suverenitet drugih država i njihovih interesa. U izjavi se napominje da Rusija potvrđuje poštovanje principa „jedne Kine“ i priznaje da je Tajvan sastavni deo Kine i poručuje se da će dve zemlje povećati saradnju u borbi protiv „obojenih revolucija“, „sila zla“, uključujući Islamski pokret Istočnog Turkestana.

Izražava se zabrinutost i zbog vojno-biološke aktivnosti SAD, uključujući van granica zemlje i zahtevaju objašnjenje i navodi da se Moskva i Peking zalažu za objektivnu istragu eksplozija na gasovodima „Severni tok“. Napominje se i da se Rusija i Kina protive politici sile, „hladnoratovskom“ načinu razmišljanja i blokovskoj konfrontaciji. U okviru državne posete Si Đinpinga Rusiji potpisan je niz međuvladinih, međuresornih i korporativnih dokumenata za razvoj rusko-kineske saradnje u različitim oblastima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare