RAZGOVORI U OHRIDU! Počeo trilateralni sastanak Borelja, Vučića i Kurtija 

U Ohridu se danas održava sastanak evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija. Na poziv evropskog šefa diplomatije, u Ohridu će se razgovarati o sporazumu o implementaciji evropskog predloga.

15.00 – Počeo trilateralni sastanak

U Ohridu je počeo trilateralni sastanak Borelja, Vučića i Kurtija.

Očekuje se konferencija za medije nakon završenog sastanka.

10.50 – Vučić se sastao sa Boreljom i Lajčakom

U Ohridu je počeo bilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

10.00 – Vučić se sastao sa Kovačevskim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Ohridu sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

– Zahvalio sam prijatelju @dimitar.kovachevski na tome što, kao dobar domaćin, želi da doprinese konstruktivnom nastavku dijaloga.

9.15 – Predsednik Vučić stigao u Ohrid

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Ohrid, gde će danas biti održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

9.05 – Kurti: Evropski predlog najvažniji projekat posle Drugog svetskog rata

Kurti je istakao da bi na sastanku koji će danas biti održan u Ohridu strane u dijalogu trebalo da izraze nadu i optimizam za normalizaciju odnosa i da taj susret treba shvatiti ozbiljnije, piše makedonski Alsat.

– Moramo da izrazimo nadu i optimizam za punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Održavamo sastanke na visokom nivou, uz posredovanje EU. Evropski predlog je najvažniji politički i ekonomski projekat i najvažniji istorijski i geopolitički projekat Evrope i rekao bih za ceo svet, posle završetka Drugog svetskog rata. Zato sastanak treba shvatiti mnogo ozbiljnije. Zato ponavljam da ću biti posvećen, konstruktivan i kreativan, ali to, naravno, ne mogu da garantujem za drugu stranu“, izjavio je Kurti.

9.00 – Vučić: Pozicija Srbije teža, neću ništa potpisati

Predsednik Vučić izjavio je sinoć da će zbog naloga koji je izdao Međunarodni krivični sud u Hagu za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina pozicija Srbije u Ohridu biti teža, kao i da ćemo zbog toga morati još bolje da promišljamo svaki svoj potez u budućnosti. Vučić je poručio da želi da razgovara o normalizaciji odnosa i o tome da Srbi i Albanci mogu normalno da razgovaraju i ponovio da u Ohridu neće ništa potpisati.

UDARNA VEST.rs



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare