PREGOVORI U OHRIDU Sastanci ušli u SEDMI SAT, razgovori Vučića i Kurtija sa posrednicima iz EU nastavljeni POSLE PAUZE

Nova runda dijaloga na najvišem političkom nivou održava se danas u Ohridu, gde je glavna tema evropski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. U njoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prištinski premijer Aljbin Kurti, šef evropske diplomatije Đuzep Borelj i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak. Razgovori su počeli nešto posle 10 sati a, kako je saopštila EU, „sastanak će biti usredsređen na finalizaciju Aneksa o primeni Sporazuma EU o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije“.

TRENUTNO: Posle pauze, nastavljen je zajednički sastanak Vučića i Kurtija sa Boreljom i Lajčakom OČEKUJE SE: Izjave za medije svih učesnika razgovora.

16.45 – Završen prvi deo trilaterale

Trilateralni sastanak Vučića i Kurtija pod pokroviteljstvom EU je završen posle skoro sat i po vremena. Kako javlja rts, posle pauze razgovori su nastavljeni.

16.30 – Šest sati razgovora

U Ohridu je u toku razgovor Vučića i Kurtija sa evropskim posrednicima, međutim razgovori, najpre odvojeni, a zatim i ovaj zajednični, zajedno traju već šest i po sati.

15.30 – Obraćanje Borelja nakon razgovora

Nakon što runda pregovora u Ohridu bude završena, javnosti će se obratiti šef EU diplomatije Đuzep Borelj. To je najavio Peter Stano, portparol EU, dodavši da se radi o „uobičajenoj praksi“. Rekao je i da ne zna kada će današnji sastanci biti završeni.

15.20 – Počeo sastanak Vučića i Kurtija

U Ohridu je, posle više od pet sati odvojenih razgovora, počeo zajednički sastanak Vučića i Kurtija sa posrednicima iz EU.


14.00 – Policija i na čamcima

Oko Vile „Biljane“ u Ohridu, gde su u toku sastanci u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, formiran je veliki bezbednosni prsten. Stotinu policajaca raspoređeno je u ovom delu Ohrida oko vile i pres centra, prenose makedonski mediji, au održavanje bezbednosti uključeni su i policijski čamci koji patroliraju na jezeru.

13.30 – Završena bilaterala sa Kurtijem

Sastanak Kurtija sa evropskim posrednicima je završen posle sat i po vremena. Nakon njega, na agendi je zajednički, trilaterlani sastanak koji još nije počeo, prenosi „Euronews Srbija“.

13.20 – Pendarovski: Nije „Dan D“ za pregovore

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je u Ohridu da bi pozitivan ishod današnjeg sastanka Vučića i Kurtija bio dobar za ceo region. Kazao je i da ne može da daje prognoze.


Pendarovski je negirao da je ovo „Dan D“ za pregovore Beograda i Prištine pod okriljem EU.

13.00 – „EU ne želi da razmatra negativan scenario“

Italija očekuje pozitivne rezultate između Kosova i Srbije na sastanku u Ohridu, rekao je italijanski ambasador u Prištini Antonelo De Riu, prenosi „Telegrafi“. On kaže da evropska strana ne želi da razmatra negativan scenario.

– Ovih meseci smo vredno radili da donesemo pozitivan rezultat, koji približava mir regionu i intenzivira mogućnosti da Kosovo, Srbija i ostatak regiona postanu punopravni članovi evroatlantske zajednice – rekao je De Riu, prenosi „Kosovo online“.

12.30 – Ekstremisti planiraju ulične proteste

Ekstremisti iz nekoliko ultradesničarskih i proruskih organizacija u Srbiji planiraju nasilne demonstracije u danima posle sastanka u Ohridu.

Izvori „Blica“ navode da ove ekstremističke grupacije čekaju ishod ohridskog sastanka i nadaju se „potpisivanju nečega“, odnosno parafiranju neke vrste obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, što bi uzeli kao dokaz navodne „izdaje“ Kosova i Metohije, i povod za ulične proteste s nasiljem.

12.15 – Kovačevski: Normalizacija odnosa važna za ceo region

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski istakao je danas, povodom održavanja sastanka na najvišem nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu, da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova važna za ceo region.

12.00 – Počeo sastanak Kurtija sa Boreljom i Lajčakom

Nakon razgovora sa predsednikom Srbije, oko podneva u Ohridu je počeo sastanak Kurtija, Borelja i Lajčaka. Nakon toga, predviđen je trilateralni sastanak.

11.55 – Eskobar: Prilika za čitav region

Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, koji takođe boravi u Ohridu kao posmatrač, rekao je da je sastanak Vučića i Kurtija istorijska prilika.

– Ovo je zaista prilika da se odmakne daleko od događaja iz 90-ih i daleko od događaja iz 1999. i krene u 21. vek – rekao je Eskobar u intervjuu za „Radio Slobodna Evropa“, dodavši da je najveće očekivanje ima od finalizacija implementacije aneksa sporazuma o normalizaciji.

11.50 – Razgovori traju već sat vremena

Već sat vremena traje razgovor Vučića, Borelja i Lajčaka. Predsednik Srbije je objavio fotografije sa sastanka.

11.30 – Abot: Ishod zavisi od pregovarača

Nikolas Abot, ambasador Velike Britanije u Prištini, ocenio je da pozitivan ishod razgovora zavisi od političke volje pregovarača obe strane.

– Do pozitivnog ishoda ohridskih razgovora o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova može doći uz političku volju, hrabrost i pragmatizam Aljbina Kurtija i predsednika Srbije – naveo je Abot na Tviteru, i dodao da Velika Britanija podržava posrednike Evropske unije i da je spremna da pomogne u implementaciji sporazuma.

11.20 – Stoltenberg apeluje na Vučića i Kurtija

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da su pregovori između Beograda i Prištine važni, uz apel na Vučića i Kurtija da budu konstruktivni u dijalogu.

– Dogovori pod okriljem EU u Ohridu su bitni i očekujem od predsednika Srbije i Aljbina Kurtija da budu konstruktivni i naprave napredak. Ovo je ključno za dugotrajnu stabilnost i budućnost regiona u Evropi i evroatlantskoj strukturi – naveo je Stoltenberg na Tviteru, i dodao da će KFOR „nastaviti da radi na tome da na Kosovu bude situacija stabilna i miroljubiva“.

11.10 – Kurti: Došao sam na razgovore o sporazumima

Uoči razgovora sa predstavnicima EU, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da će u Ohridu biti razgovora o planu implementacije sporazuma „jer nema gotovog teksta„.

11.00 – Dačić: Podrška Vučiću u pregovorima

Dok je Vučić u Ohridu, u Beogradu je održana sednici Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti kojom je predsedavao Ivica Dačić, šef diplomatije Srbije i sekretar Biroa.

Zaključeno je da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna, i da Biro daje bezrezervnu podršku naporima Vučića u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama u Prištini, pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice.

10.45 – Počeo sastanak Vučića, Borelja i Lajčaka

U Ohridu počeo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

10.39 – Borelj: Oči EU i Zapadnog Balkana uprte u Ohrid

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj izjavio je da su oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid.

– Nakon intenzivne šatl diplomatije izmedju Beograda i Prištine, sa predsednikom Srbije i Aljbinom Kurtijem razgovaracemo o implementaciji aneksa – sastavnom delu Sporazuma na putu normalizacije odnosa – napisao je Borelj na Tviteru.

10.25 – Kurti u Ohridu sa delegacijom

Prištinski premijer Aljbin Kurti takođe je jutros stigao u Ohrid, u pratnji delegacije. On je pre sastanaka sa posrednicima iz EU, razgovarao sa premijerom Severne Makedonije Dmitrom Kovačevskim kao i sa Gabrijelom Eskobarom, izaslanikom SAD za Zapadni Balkan.

Makedonska policija kontriliše oblast oko vile „Biljana“ gde se održava sastanak na najvišem političkom nivou, uz posrednike iz EU.

10.00 – „Hvala prijatelju“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je fotografije sa sastanka sa premijerom Severne Makedonije Dmitrom Kovačevskim.

Zahvalio sam prijatelju na tome što, kao dobar domaćin, želi da doprinese konstruktivnom nastavku dijaloga – naveo je Vučić na Instagramu.


9.45 – Borelj sa Blinkenom o Kosovu

Šef diplomatije EU Đuzep Borelj razgovarao je sinoć sa Entonijem Blinkenom, američkim državnim sekretarom, o razvoju situacije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.

Borelj i Blinken su se saglasili da je ovo pravi trenutak da se naprave značajni koraci napred „u interesu evrointegracija Kosova i Srbije“.

9.20 – „Zbog ovoga sa Putinom, biće nam teže“

Predsednik Srbije komentarisao je juče informaciju da je raspisan nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, rekavši da svet klizi u dodatnu eskalaciju sukoba.

Moraćemo da budemo pametni i odgovorni. Plašim se da smo na korak od Trećeg svetskog rata, a mi Srbi nijedan nismo propustili, da doživimo katastrofalne posledice – rekao je on juče.

9.10 – Vučić stigao u Ohrid

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Ohrid, gde će danas biti održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Sastanci se održavaju u vili „Biljana“.

9.00 – Raspored sastanaka

Kako je najavljeno iz Predsedništva, Aleksandar Vučićće u 09.25 imati sastanak sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Za 10.15 planiran je sastanak Vučića sa Boreljom i Lajčakom, dok je dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU zakazan za 12.15.

Na kraju sastanka predviđena je izjava Borelja za medije.

8.40 – Odvojeno, pa zajedno

EU je objavila da će prvo biti održani odvojeni, bilateralni sastanci sa liderima, jedan za drugim, nakon čega će uslediti zajednički trilateralni sastanak.

8.30 – Vučić: „Neće biti nikakav sudbonosni dan“

Predsednik Srbije rekao je u četvratk uveče da danas u Ohridu neće biti nikakav sudbonosni dan. Govorio je i o evropskom planu, i rekao da ne planira ništa da potpiše.

Kazao je i da Beograd i dalje nije dobio nacrt onoga što želi EU.

– Mi smo dostavili svoj predlog, Albanci svoj, ništa nismo još dobili iz Brisela – rekao je on.

8.15 – Eskobar: Očekujem sporazum do kraja godine

Uoči sastanka u Ohridu, u Beogradu i Prištini boravio je i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

On je rekao da se nada, i da misli da je moguće sporazum o normalizaciji postići do kraja ove godine, kao i da evropski predlog nije o međusobnom priznanju, već o normalizaciji odnosa.

8.05 – Borelj: Beograd i Priština da preuzmu odgovornost

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj izjavio je da od sastanka u Ohridu očekuje da rezultira dalekosežnom normalizacijom odnosa između Beograda i Prištine.

Kazao je i da put ka postizanju cilja, pridruživanju Beograda i Prištine Evropskoj uniji, vodi preko normalizacije odnosa, i da „ne postoji način da se to zaobiđe“.

7.53 – Evropski predlog za normalizaciju

Evropska unija je 27. februara objavila kompletan dokument – evropski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Taj predlog ima ukupno 11 tačaka.

7.45 – Briselska runda

U Briselu je 27. februara održan sastanak na najvišem političkom nivou, na kome su učestvovali svi oni koji su danas u Ohridu.

Razgovori su trajali više od pet sati a, kako je nakon njih rekao Borelj, Vučić i Kurti su se saglasili da nisu potrebni dalji razgovori o evropskim predlogu, da je to okvir za normalizaciju odnosa, i da su potrebni dalji razgovori.

Vučić je tada naveo da je Zajednica srpskih opština (ZSO) na prvom mestu, kao i da je „Kurti u Brisel došao sa namerom da se nešto potpiše, ali to nije prihvaćeno“

UDARNA VEST.rs




Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare