GUŠENJE KATOLIČKE CRKVE U NIKARAGVI Vatikan zatvorio ambasadu u toj zemlji

Vatikan je danas saopštio da je zatvorio svoju ambasadu u Nikaragvi nakon što je vlada te zemlje predložila prekid diplomatskih odnosa. To je poslednja epizoda u višegodišnjem gušenju Katoličke crkve od strane administracije nikaragvanskog predsednika Danijela Ortege, navodi Vatikan njuz.

– Diplomatska kancelarija Svete stolice u Managvi je zatvorena na zahtev vlade Nikaragve od 10. marta 2023. Predstavnik Vatikana u Managvi, monsinjor Marsel Diuf, u petak je napustio zemlju i preselio se u Kostariku -, saopšteno je na zvaničnom sajtu Vatikana.

Potez Vatikana usledio je nedelju dana nakon što je nikaragvanska vlada predložila prekid odnosa sa Svetom stolicom i godinu dana nakon što je Nikaragva primorala tadašnjeg papskog ambasadora da ode.

Briga o vatikanskoj ambasadi, odnosno nuncijaturi, poverena je italijanskoj vladi, prema diplomatskim konvencijama. Pre odlaska, Diufa su ispratili diplomatski predstavnici Evropske unije, Nemačke, Francuske i Italije akreditovani u Nikaragvi, preneo je Vatikan njuz.

Odnosi između crkve i Ortegine vlade pogoršali su se od 2018. godine, kada su vlasti Nikaragve nasilno ugušile antivladine proteste.

Neki katolički lideri pružili su demonstrantima sklonište u svojim crkvama, a crkva je kasnije pokušala da deluje kao posrednik između vlasti i opozicije.

Ortega je katoličke ličnosti koje je smatrao simpatizerima opozicije označio kao teroriste koji su podržavali njegovo svrgavanje. Desetine verskih ličnosti su uhapšene ili su pobegle iz zemlje.

Papa Franja se ne meša

Dve kongregacije časnih sestara, uključujući red misionara ljubavi koji je osnovala Majka Tereza, proterane su iz Nikaragve prošle godine.

Istaknuti katolički biskup Rolando Alvarez osuđen je prošlog meseca na 26 godina zatvora pošto je odbio da se ukrca u avion kojim su drugi sveštenici prebačeni u egzil u Sjedinjene Države. Takođe mu je oduzeto nikaragvansko državljanstvo.

Papa Franja je uglavnom ćutao po tom pitanju, očigledno ne želeći da rasplamsava tenzije.

Ali u intervjuu 10. marta za argentinsku medijsku kucu Infobae, nakon Alvarezove presude, on je Orteginu vladu nazvao grubom diktaturom upoređujući ga sa Hitlerom.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare