5 namirnica koje ubrzavaju mršavljenje posle 40. godine života

Kad navrše 40. godinu života, mnogim ženama je teško da izgube višak kilograma. Hormonske promene koje prate periomenpauzu ili menopauzu igraju značajnu ulogu. 

Kako prenosi Newsbeast, gubitak mišićne mase koji je u tom životnom periodu evinentan znatno olakšava dobijanje masti.

Pored uspostavljanja čvrste rutine vežbanja, u ishranu bi trebalo uvesti neke promene da bi se ubrzalo sagorevanje masti. Nutricionista Liza Jang za Eatthis.com preporučuje pet namirnica koje bi trebalo jesti za brži gubitak viška kilograma kad napunite 40 godina.

1. Laneno seme

Lan je izvanredan izvor omega-3 masnih kiselina i ujedno je veoma bogat vlaknima. Konzumiranje oko 30 grama vlakana dnevno može da podrži vaše napore da izgubite višak kilograma.

2. Bobičasto voće

Maline, kupine, borovnice i ribizle su odlični saveznici u mršavljenju. Dodajte ih u ovsenu kašu, jogurt ili jutarnji smuti ili ih pomešajte sa malo meda i pojedite za užinu.

Voće sadrži veliku količinu hranljivih materija i može da podstakne gubitak težine, navodi Medical News Today. Bobičasto voće bogato je vodom, antioksidantima i fitohemikalijama. Primera radi, jedna šolja borovnica sadrži oko osam grama vlakana, a ista količina malina 9,8 grama vlakana.

3. Avokado

Pored visokog sadržaja vode, voće sadrži vlakna koja nisu kalorična, a ni avokado koji tehnički spada u voće nije izuzetak, navodi „Nutritionfackt.org“.

Oni koji jedu avokado ujedno unose više voća i povrća, a manje namirnica koje sadrže dodatni šećer. Studija iz 2013. objavljena u časopisu „Nutritional Journal“ otkrila je da osobe koje pojedu pola avokada uz ručak ne osećaju glad u narednih od tri do pet sati.

4. Orašasti plodovi i semenke

Kad ih konzumirate u umerenim količinama, orašasti plodovi i semenke su izuzetno zdrava i lagana užina koja se odlično uklapa u dijetetski režim. Sadrže vlakna, proteine i zdrave masti.

Nutricionisti preporučuju konzumiranje oraha, badema, lešnika, semenki golice i suncokreta u okviru režima ishrane, koji dovodi do topljenja masnih naslaga i gubitka viška kilograma.

5. Kiseli kupus

– Ova ukusna namirnica sadrži i probiotike i prebiotike – objašnjava nutricionista Liza Jang.

Kiseli kupus ne sadrži mnogo kalorija i ujedno je prepun vlakana, što podstiče osećaj sitosti. Pored toga, probiotici koje kiseli kupus sadrži mogu da smanje apsorpciju masti.

Ukoliko uključite kiseli kupus u ishranu, ne samo da ćete brže izgubiti višak kilograma, već ćete i uneti u organizam ključne hranljive materije kao što su gvožđe, folna kiselina, vitamin C, mangan, bakar i kalijum.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare