LAŽNA DRŽAVA NEMA I NEĆE IMATI PODRŠKU ŠPANIJE, SLOVAČKE, GRČKE, KIPRA, RUMUNIJE ! Pet EU članica: Nikad ‘Kosovo’!

Prištinski mediji pitali pet država članica koje ne priznaju ‘Kosovo’ da li će promeniti stav ako se postigne dogovor na sastanku Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Ohridu 18. marta, a jednoglasan odgovor glasi: Priznanja neće biti!

Pet država članica Evropske unije koje ne priznaju lažnu državu ‘Kosovo’ – Španija, Slovačka, Grčka, Kipar i Rumunija – ne nameravaju da priznaju vlast u Prištini, pa čak i ako se neki dogovor postigne u Ohridu 18. marta na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ‘premijera’ Aljbina Kurtija!

Ovo pišu prištinski mediji, koji su objavili da su kontaktirali sa ambasadama i vladama pet država članica EU sa pitanjem da li će promeniti stav o nepriznavanju ‘Kosova’ ako se postigne neki dogovor u Ohridu za četiri dana. Odgovori koje su dobili glase: ‘Podržavamo dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali priznanja ‘Kosova’ neće biti!’

Uzalud kampanja

Prištinski mediji navode da je svih pet članica EU jasno poručilo da su saglasne sa evropskim planom za nastavak dijaloga.

‘Međutim, nisu se izjasnile da bi postizanjem sporazuma promenile stav o nepriznavanju. Španska i kiparska vlada poručile su da neće promeniti stav o priznanju tzv. ‘Kosova’, ali da podržavaju dijalog Beograda i Prištine. Ministarstvo spoljnih poslova Slovačke takođe je saopštilo da podržava dijalog, ali nije nagovestilo da li će priznati nezavisnost ‘Kosova’ ako sporazum bude potpisan. Sličan odgovor dobili smo i od Rumunije i Grčke’, piše list ‘Zeri’. 

Da će Priština jako teško dobiti podršku i priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti, potvrđuje albanski profesor međunarodnih odnosa u Holandiji Kuštrim Istrefi.

– Problem je predvideti reakciju država EU koje nisu priznale nezavisnost ‘Kosova’. Mislim da je važno da Priština jasno artikuliše svoje zahteve i da pokuša da ubedi te zemlje da je priznaju kao državu. Ipak, da li se to može postići ili ne, nisam siguran, to prevazilazi argumentaciju evropskog predloga- naglašava Istrefi.

Komentarišući sve ove navode, Milorad Drecun, predsednik Odbora za KiM, kaže da je predsednik Vučić jasno rekao da nema nikakvog priznanja lažne države i članstva u UN.

– Prate se pažljivo svi tonovi u stavovima pet zemalja članica EU koje nisu priznale lažnu državu ‘Kosovo’. Vlada Srbije i predsednik Vučić preduzimaju određene aktivnosti u tom smislu. Grčka je više puta ponovila da neće menjati stav o nepriznavanju ‘Kosova’, ali će se ponašati praktično po pitanju normalizacije odnosa. Slične izjave smo mogli da čujemo i od zvaničnika preostale četiri zemlje koje ne podržavaju Prištinu – ističe Drecun.

Jaki pritisci

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da deo međunarodne zajednice sigurno pritiska ove države da priznaju lažnu državu.

– Pritisak na države nepriznavače unutar Evropske unije jeste ogroman. Naša država čini sve što je u njenoj moći da ih uveri da svoj stav ne menjaju, ali to nije ni najmanje lak zadatak. Siguran sam da ćemo se sa ovim izazovom suočavati i u budućnosti – naglašava Rajić. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare