UKRAJINSKI HIMARS Kijev u tajnosti razvio MOĆNO ORUŽJE, razornije od američkog sistema: „Biće spremno za kontraofanzivu“  

Prošle nedelje okupirani ukrajinski grad Marijupolj, koji od maja prošle godine drže Rusi, zatresao je niz eksplozija. Budući da je Marijupolj udaljen oko 80 kilometara od najbližih položaja ukrajinskih snaga, odmah se postavilo pitanje kojim je to oružjem gađana ova luka na Azovskom moru, budući da američki raketni sistem HIMARS, barem sa raketama za koje znamo da su dosad dostavljene Ukrajini, taj cilj ne bi mogao da se dosegne.

I dok su neki spekulisali da se možda radi o nizu uspešnih napada ukrajinskih partizana duboko iza neprijateljskih linija, sada se pojavila nova teorijaja koja bi Ruse mogla puno više da zabrine.

Naime, Ukrajina je tokom rata u tišini razvijala sopstveni višecevni raketni bacač koji ima znatno veći domet od bilo kojeg sličnog sistema (HIMARS, M-270) koji su zapadni saveznici dostavili Ukrajini od 24. februara prošle godine. I ne samo to, ukrajinski sistem koristi i rakete sa znatnom većom i razornijom bojevom glavom nego one na raketama M31 koje su saveznici dostavili Kijevu kao municiju za HIMARS i druge MLRS-ove.

Kako piše specijalizirani vojni portal „The War Zone“, reč je o raketnom sistemu Vilka-M koji su Ukrajinci počeli da razvijaju još u prošloj deceniji. Ali, dosad nije bilo jasno da li razvoj sistema uopšte dovršen, niti je bilo potvrda da se koristio na bojištima u Ukrajini nakon početka ruske invazije.

Ali, u utorak je zamenik šefa Nacionalnog udruženja ukrajinskih odbrambenih industrija Ivan Vinik, potvrdio je za „The War Zone“ da je Vilka-M korišćena u borbenim operacijama.

– Da, Vilka je korišćena u borbama – rekao je Vinik na bezbednosnoj konferenciji u Vašingtonu, iako nije želeo da otkrije lokacije na kojima se „novo“ oružje koristilo.

Vilka-M zapravo je modifikacija sovjetskog višecevnog raketnog bacača BM-30 Smerč, koji su i Rusi u ovom ratu naveliko koristili. Ali, razlog zbog kojeg je Vilka-M izazvala toliku pažnju vojnih analitičara i entuzijasta koji prate rat u Ukrajini leži u činjenici da domet raketa koje može ispaliti iznosi 110 kilometara, što je nemalih tridesetak kilometara više od projektila za HIMARS i razne varijacije M-270 raketnih sistemaa koje je Ukrajina dobila od zapadnih saveznika. Takođe, projektil koji ispaljuje Vilka-M ima bojevu glavu tešku 220 kilograma, što je gotovo dva i po puta više 90 kg teške bojne glave na M31 raketama za HIMARS. I ono što je posebno važno – Vinik tvrdi da Vilka-M svoje mete može pogađati sa velikom preciznošću.

Vinik je otkrio i neke detalje o razvojnu novog sistema – tako tvrdi da je program modifikacije sistema Vilka-M počeo 2018. godine i da je dosad proizvedeno oko 100 primeraka tog sistema. Prvi put je u borbama korišćen još u maju 2022. godine, kazao je Vinik.

Ukrajinac je takođe rekao da projektili koje sistem ispaljuje imaju niz malih „plinskih kormila“, to jest svojevrsnih mlaznica kojima se uz pomoć GPS-a navode prema cilju koji žele da pogode. Iako Kijev tvrdi da je Vilka-M vrlo precizan sistem, nije dao konkretne podatke o tome.

U svakom slučaju, ako su tvrdnje Ukrajinaca tačne, ovo znači da njihove oružane snage raspolažu sa raketnim sistemima čiji je domet i do 36 posto veći od dometa HIMARS-a i čiji projektili takođe mogu da pogađaju mete sa velikom preciznošću. Štaviše, Vinik tvrdi da je u toku razvoj varijante Vilke-M koja će domet njenih raketa povećati na 150 km.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare