„PORAZ RUSIJE BI BIO ŠOK GORI OD RASPADA JUGOSLAVIJE“ Orban: Ne želim ni da zamišljam šta bi bilo da Putin IZGUBI RAT

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da mrzi i da zamišlja šta bi bilo da Rusija izgubi rat u Ukrajini.

On je za švajcarski list Veltvohe rekao da je Rusija nuklearna sila i da bi bio geopolitički šok da se to desi, prenosi mađarski Dejli njuz.

– To bi bio globalni, potencijalno katastrofalan zemljotres, mnogo gori od raspada bivše Jugoslavije. Činjenica da Zapad tako olako shvata taj scenario pokazuje zastrašujucu slepilo prema rizicima koji su svojstveni našoj politici – rekao je on.

Kako je rekao Mađarska je „uvučena u rat“, ali da je njeno rukovodstvo dovoljno snažno da drži zemlju podalje od sukoba.

– Mađarska je teško pogođena sankcijama koje je Rusiji uvela Evropska unija. Sankcije su podigle cenu nafte i gasa, a troškovi snabdevanja rastucih energetskih potreba mađarske industrije porasli su sa 7 milijardi evra u 2021. na 17 milijardi u 2022. godini,. Pod stalnim smo pritiskom. Svim mogucim sredstvima žele da nas uvuku u rat. Do sada smo uspevali da se odupremo. Odluke donete u Briselu u vezi sa Ukrajinom češce odražavaju američke nego evropske stavove – rekao je Orban, prenosi Blic.

Orban se prisetio poslednjeg razgovora koji je vodio sa rukim predsednikom Vladimirom Putinom, dve nedelje pre početka sukoba u Ukrajini, kada mu je ruski lider rekao da nema problem sa članstvom Mađarske u NATO, već sa članstvom Ukrajine i Gruzije.

– Putin mi je rekao da je njegov problem sa američkim raketnim bazama u Poljskoj i Rumuniji i mogucem širenju NATO-a u Ukrajini i Gruziji kako bi se tamo postavilo oružje. Amerikanci su se takođe povukli iz važnih sporazuma o razoružanju. Razumem šta je Putin rekao. Ne prihvatam ono što je uradio – rekao je Orban.

Prema njegovim rečima evropske političke norme ne funkcionišu u Rusiji i Evropa je morala da pronađe način da živi zajedno sa „velikom, opasnom silom u našem susedstvu“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare