TAMARA BILA NAJTRAŽENIJI BEGUNAC NA LISTI FBI: Sa saučesnicima ukrala više od 18 MILIONA DOLARA, Crna Gora je juče izručila

Američka državljanka T. D. (40), koja se nalazila na listi FBI najtraženijih begunaca, izručena je iz Crne Gore SAD na podgoričkom aerodromu, saopštila je Uprava policije Crne Gore.

Američka državljanka je SAD-u izručena juče, a prema saznanjima portala RTCG, reč je o Tamari Dađan koju SAD potražuju zbog milionske prevare.

Prema policijskom saopštenju T. D. je izručena SAD radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od deset godina i deset meseci zbog krivičnih dela zločinačko udruživanje sa ciljem izvršenja bankarske prevare i pronevere, teška krađa identiteta i krivično delo zločinačko udruživanje sa ciljem pranja novca, prenosi Telegraf pisanje Tanjuga.

Naveli su da je T.D. zajedno sa još dve osobe R. A. (43), M. T. (37) – takođe državljanima SAD uhapšena u februaru 2022. godine u Crnoj Gori na osnovu raspisane međunarodne poternice NCB Interpol-a Vašington.

„Ova lica su se nalazila na listi najtraženijih begunaca za kojima je tragao FBI. Prilikom lišenja slobode lica u Crnoj Gori, imenovana je posedovala falsifikovani putni dokument“, kazali su iz policije.

Portal podseća da su američki državljani Ričard Ajvazjan, njegova supruga Marijeta Terabelian i njihova rođaka Tamara Dađan osuđeni su u odsustvu na 17, šest i 11 godina zatvora kao deo kriminalne mreže zbog prevare američkog fonda, nakon čega su pobegli iz zemlje. Za beguncima je tragao FBI.

Ajvazijan i njegova supruga su u Sjedinjenim Državama osnovali više fiktivnih firmi, kako bi iskoristili program pomoći koji je odobrio američki Kongres za pomoć manjim preduzećima u vreme korona krize.

Osim trojke koja je pobegla u Crnu Goru, za izvlačenje novca iz Fonda osuđeni su i brat i supruga Ričarda Ajvazjana. Begunci su sleteli u Tivat početkom septembra 2021. godine, a uz sebe su tada imali lažne pasoše. Po dolasku u Crnu Goru Ajvazijan je osnovao firmu „Leon Enterprises“ koja je bila registrovana u Porto Montenegru u Tivtu koja mu je poslužila da, u decembru, dobije jednogodišnju boravišnu dozvolu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare