Veštački zaslađivač koji se koristi i u Srbiji opasan po zdravlje 

Najnovija studija, objavljena u naučnom časopisu „Nature medicine“, ustanovila je vezu između visokog nivoa zaslađivača eritritola u krvi i povećanog rizika od srčanih oboljenja, pojave krvnih ugrušaka i infarkta.

„Rizik nije zanemarljiv“, saopštio je vođa ove studije, doktor Stenli Hejzen, direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju u Klivlendu, prenosi „Si-En-En“.

Hejzen je rekao da i proizvodi za dijabetičare, koji se prodaju kao navodno zdrava hrana, imaju u sebi mnogo potencijalno opasnog eritriola. Konstatovao je da je ova supstanca nesumnjivo štetna i da medicina mora „pod hitno“ da se posveti daljem istraživanju eritritola.

Savet za kontrolu kalorija, organizacija koja zastupa interese proizvođača niskokaloričnih napitaka i hrane, ogradila se od rezultata ove studije, tvrdeći da su oni u suprotnosti sa svim dosadašnjim naučnim istraživanjima.

– Učesnici ove studije su već imali povišen rizik od kardiovaskularnih oboljenja, tako da njene zaključke nije moguće primeniti na opštu populaciju –  saopštio je izvršni direktor Saveta za kontrolu kalorija Robert Renkin.

Eritriol se u prirodi nalazi u voću i fermentisanim namirnicama, tokom proizvodnje se često dodaje i navodno „prirodnoj“ steviji.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare