U OBNOVU DADOVA ULOŽENO 222 MILIONA! Radove obišli Ana Brnabić i Aleksandar Šapić, a novi život počinje s ovom PREDSTAVOM 

Premijerom predstave „Izbiračica“ Koste Trifkovića biće 15. marta, nakon rekonstrukcije, otvoreno Omladinsko pozorište Dadov u Beogradu. Radove su danas obišli premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Direktor Vladimir Mijović rekao je da je na ovu rekonstrukciju čekao više od 30 godina.

– Dadov ostaje mrestilište. Godine 2023. proslavljamo 65 godina rada. Radićemo do leta i predstave „Hajduk u Beogradu“ i „Bašta sljezove boje“. Deca sada imaju profesionalne uslove, samo ne rade za platu. Kroz Dadov su prošli mnogi naši velikani, od Cece Bojković preko Seke Sablić i Miloša Žutića, Mirjane Karanović do Milana Marića ili Miloša Bikovića – izjavio je Mijović.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kaže da je Dadov 65 godina ostao rasadnik glum aca i možda bi ovu formu trebalo preneti po celoj Srbiji, bar u veće gradove.

– Čitav prostor je renoviran, uložena su 222 miliona dinara, a prostor je proširen za oko 400 kvadratnih metara – istakao je Šapić.

Dugoočekivana rekonstrukcija Dadova na Vračaru počela je u decembru 2021. Zgrada je dograđena i njena ukupna površina sada je veća od 900 kvadratnih metara. U dograđenom delu iza scene nalaze se nove prostorije za glumce, fundus dekora, rekvizitarnica, radionica i druge tehničke prostorije, dok je na prvom spratu dograđena manja sala, koja je planirana za glumačke probe. Novi izgled dobili su pozorišna scena i gledalište, ulazni foaje, garderoba, biletarnica, mala sala, kancelarije, a obnova je podrazumevala i energetsku sanaciju zgrade sa adekvatnom termoizolacijom, rekonstrukciju kanalizacione mreže…

„Izbiračica“ je nekada bila kultna predstava, a režija je poverena Darijanu Mihajloviću, koji je, kada je bio gradski sekretar za kulturu, uspeo da spase Dadov da ne postane tržni centar.

– Počeo sam baš ovde pre 30 godina, gde sam uradio svoju prvu predstavu. Izabrali smo „Izbiračicu“ jer je to kultna predstava za ovo pozorište. U njoj su igrali Miloš Žutić i Seka Sablić, pa ćemo baš njoj ponovo otvoriti svoja vrata. Imaćemo dve podele i sve će biti mlade snage osim nas profesionalaca. Scenografiju će raditi Aleksandar Denić. Princip u Dadovu je da najmlađi rade s najboljima iz ovog posla i da se polako uvode u ovaj svet. Dadov je rasadnik talenata i svake godine dvoje ili troje polaznika te škole upiše Fakultet dramskih umetnosti ili neku drugu glumačku akademiju. Danas nema filma ili pozorišta u kome nema nekog „dadovca“ – kazao je Mihajlović za Kurir.

Poznati reditelj kaže da ima veliku tremu pred prvo izvođenje.

– Teže je ovde napraviti predstavu nego u ozbiljnim pozorištima. Dadov ima veoma strogu publiku – priznao je Mihajlović.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare