DA LI KINA STIŽE U POMOĆ?! Ovaj DATUM mogao bi da da odredi sudbinu Ukrajine: Neizvesnost na vrhuncu, sve oči uperene u PEKING 

„Kina odbacuje opaske da će Rusiji poslati oružje koje bi koristila u Ukrajini. Optužbe američkog državnog sekretara Antonija Blinkena na račun Kine su pogrešne. Naime, SAD, a ne Kina, šalju oružje na bojno polje“, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova, portparol Vang Venbin.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Kina „razmatra mogućnost snabdevanja Rusiji oružjem i pružanja vojne pomoći“ i upozorio da bi takav potez mogao imati ozbiljne posledice. A visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je ovom prilikom poručio da Kina ne sme da „pređe crvenu liniju“.

Kineski predstavnik je rekao da SAD neće određivati kakvi će biti kinesko-ruski odnosi. I dok je Vašington uputio jasno upozorenje Pekingu, portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt rekao je da „nemačka vlada nema informacije o isporukama kineskog oružja Rusiji”, a nemačka ministarka spoljnih poslova Analen Berbok je, prenosi Dojče vele, ipak upozorila i pozvala Peking da „ne šalje nikakvo oružje u Rusiju“, prenosi Jutarnji list.

A kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang, bivši ambasador u Vašingtonu, pozvao je da se prekinu spekulacije „danas Ukrajina, sutra Tajvan“. On je, međutim, rekao i da je Kina uznemirena situacijom u Ukrajini jer, prema njegovim rečima, „situacija eskalira i može da izmakne kontroli“, prenosi AFP.

„Pozivamo da prestanemo da dolivamo ulje na vatru i okrivljujemo Kinu“, rekao je Ćin Gang, prenosi AFP.

Inače, očekuje se da će kineski predsednik Si Đinping na samu godišnjicu agresije Rusije na Ukrajinu objaviti „kineski predlog mirovnog plana”, koji bi, prema Blumbergu, morao da sadrži poziv na prekid vatre i embargo na oružje. 

Naime, evidentno je da Kina želi da se aktivnije uključi u pokušaje rešavanja rata protiv Ukrajine.

Šef spoljnopolitičkog komiteta Politbiroa Komunističke partije Kine Vang Ji, pravi kreator kineske spoljne politike koji je trenutno na turneji po Evropi, razgovaraće o tome sa ruskim zvaničnicima u Moskvi, a moskovski Komersant prenosi da razgovaraće o „detaljima bliske budućnosti” (negde na proleće, iako datum nije definisan) o poseti Si Đinpinga Rusiji.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare